Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Σουργκούτ της Ρωσίας

Η αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε στο κτίριο της Διεύθυνσης Δασών του Σουργκούτ
Η αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε στο κτίριο της Διεύθυνσης Δασών του Σουργκούτ
Επέστρεψε χτες από το Σουργκούτ της Σιβηρίας στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, που, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφθηκε την περιοχή καλεσμένη των τοπικών αρχών και με σκοπό την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας για την περίοδο που ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης (1931 - 1956) έζησε εκεί αρχικά ως διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών (1962 - 1964) και στη συνέχεια ως εξόριστος μέχρι το τέλος της ζωής του (1973). Το βράδυ της Δευτέρας η διεύθυνση της πόλης του Σουργκούτ (αντιστοιχεί στις δικές μας δημοτικές αρχές) παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της αντιπροσωπείας στη διάρκεια του οποίου οι εκπρόσωποι της πόλης υπενθύμισαν ότι το Σουργκούτ είναι αδελφοποιημένη πόλη με την Κατερίνη της Πιερίας και τόνισαν ότι προσβλέπουν σε ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση της φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Απαντώντας η Αλ. Παπαρήγα ευχαρίστησε τις αρχές της πόλης για τη βοήθεια που παρείχαν, ώστε να μπορέσει να στηθεί η αναμνηστική πλάκα για τον Νίκο Ζαχαριάδη και τόνισε ότι για το ΚΚΕ έχει μεγάλη σημασία η τοποθέτηση της αναμνηστικής πλάκας στην πόλη που ο Νίκος Ζαχαριάδης έζησε τόσα πολλά χρόνια.

Το πρωί της Δευτέρας, είχε προηγηθεί επίσκεψη στο σπίτι όπου έζησε ο Νίκος Ζαχαριάδης, δίπλα στο σημερινό πανεπιστήμιο της πόλης, ενώ στη συνέχεια η Διεύθυνση Δασών φιλοξένησε την αντιπροσωπεία βαθιά στο δάσος που περιβάλλει το Σουργκούτ και ειδικότερα σ' ένα εκτροφείο ταράνδων που το διαχειρίζονται μέλη της φυλής των Χάντι που ανήκουν στους πρώτους κατοίκους της περιοχής.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή η δενδροφύτευση μιας αλέας που πλέον φέρει το όνομα του Νίκου Ζαχαριάδη, στο κέντρο της πόλης και ακριβώς δίπλα στο μνημείο του Γκιόρκι Δημητρόφ. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης το μνημείο πεσόντων της πόλης στη διάρκεια του μεγάλου πατριωτικού πολέμου (1941-45). Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και ο Θανάσης Λεκάτης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης φίλοι και μέλη του ΚΚΕ που ταξίδεψαν ειδικά γι' αυτό το σκοπό από την Ελλάδα. Στη διάρκεια της επίσκεψης, έγιναν συναντήσεις με αντιπροσωπείες του ΚΕΚΡ και του ΚΚΡΟ.

Από τη δενδροφύτευση της αλέας, που πλέον φέρει το όνομα του Νίκου Ζαχαριάδη
Από τη δενδροφύτευση της αλέας, που πλέον φέρει το όνομα του Νίκου Ζαχαριάδη
Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» θα δημοσιευθεί η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση, μαζί με το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Ζαχαριάδη (2014-09-09 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση στο Σουργκούτ για τον Ν. Ζαχαριάδη (2014-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ