Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ
Στο επίκεντρο η στρατιωτική δράση της ΕΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα στο Μιλάνο το διήμερο Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ. Συμβούλιο που γίνεται στον απόηχο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και εν μέσω όξυνσης της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία για διείσδυση και έλεγχο στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, πρώτη μέρα της Συνόδου, οι υπουργοί Αμυνας των 28 κρατών - μελών εστίασαν στα διαβόητα «Βattlegroups», τους Τακτικούς Σχηματισμούς Μάχης της ΕΕ, με στόχο την «ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ», όπως σημειώνεται αρμοδίως. Ακολούθως ασχολήθηκαν με το πώς προχωρά η εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) το Δεκέμβρη του 2013. Θυμίζουμε ότι στη Σύνοδο του Δεκέμβρη έγινε για πρώτη φορά, μετά το 2008, συζήτηση σε επίπεδο ηγετών, για τη διαβόητη Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ. Συζήτηση που κινήθηκε γύρω από τρεις άξονες: Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ΚΠΑΑ. Προώθηση της ανάπτυξης των πολεμικών δυνατοτήτων της ΕΕ σε διεθνή κλίμακα. Ισχυροποίηση της αμυντικής βιομηχανίας στην ΕΕ σε όφελος μονοπωλιακών ομίλων.

Αντικείμενο των σημερινών διαβουλίων είναι «η πρόοδος και οι προοπτικές των εν εξελίξει στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ» (EU NAVFOR Atalanta στο Κέρας της Αφρικής, EUFOR Althea στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, EUTM Σομαλία, EUTM Μάλι και MONUC Κονγκό), αποστολές που έχουν αναληφθεί ακριβώς στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, καθώς και θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (ΕΟΑ) που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη. Ο ΕΟΑ επισήμως έχει σκοπό «την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ