Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να είμαστε μια γροθιά»

Πολλά ερωτήματα και έντονος προβληματισμός των εργαζομένων

Η ανησυχία των εργαζομένων και ο έντονος προβληματισμός τους για το μέλλον της ΕΑΒ, αλλά και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, εκφράστηκε στα πάμπολλα ερωτήματα, που τέθηκαν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της.

«Υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις στο κόσμο. Πώς μπορεί να συμμετέχουν στο μέτωπο που προτείνετε;», ρώτησε ένας εργάτης και η Γ. Γραμματέας του απάντησε: «Ξέρουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα, δε σκέφτονται το ίδιο. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παλέψουν και διαφωνούν με μας σε κάποια πράγματα. Γι' αυτό μιλάμε για μέτωπο, διαφορετικά θα λέγαμε ελάτε όλοι στο ΚΚΕ. Σε αυτό θα συνεργαστούν κοινωνικές δυνάμεις, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, αγρότες, αλλά και πολιτικές δυνάμεις και κόμματα. Η συνεργασία πρέπει να έχει βάσεις. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να συνεργαστούμε με όσους λένε να πουληθεί η ΕΑΒ. Θα έχουμε διαφωνίες στο λαϊκό μέτωπο, αλλά θέλουμε να είμαστε μια γροθιά στα μεγάλα ζητήματα».

Ενας άλλος εργάτης έθεσε το «αν θα κάνετε συλλαλητήριο για την αμυντική βιομηχανία». Απαντώντας η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «το συλλαλητήριο είναι μια μορφή πάλης, να την κάνουμε. Ομως πρέπει να προχωρήσετε εσείς σε αγώνες και εμείς θα σας στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το '92 είχαμε προτείνει σε ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ. να συγκροτηθεί πανελλαδική επιτροπή αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Αν ξεκινάγαμε τότε, το κίνημα θα είχε βρει τρόπους να αποκρούσει, να παρεμποδίσει πολιτικές, θα είχε διδαχθεί, αλλά δεν το θέλανε. Χάθηκε χρόνος, αλλά δεν είναι αργά».

Το ζήτημα των συγχωνεύσεων πολυεθνικών του κλάδου, έθεσε άλλος εργάτης για να ρωτήσει: «Μπορεί σε αυτό το κλίμα, να μείνει η ΕΑΒ, μόνη της;». Η Γ. Γραμματέας τού τόνισε ότι «εμείς λέμε να είναι η ΕΑΒ πραγματικά δημόσια και να λειτουργεί προς όφελος της άμυνας της χώρας. Βεβαίως και θα κάνει συμφωνίες και συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, αλλά να είναι επωφελείς για τη χώρα. Δυσκολίες υπάρχουν, όχι όμως αδιέξοδα. Οταν πρόκειται για την άμυνα της χώρας, εμείς λέμε ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να χρηματοδοτεί ακόμα και μια ελλειμματική ΕΑΒ».

«Δεν υπάρχει πρότυπο, είναι άγνωστος ο δρόμος που προτείνετε», επισήμανε άλλος εργαζόμενος και η Αλ. Παπαρήγα τού απάντησε:«Ο 20ός αιώνας απέδειξε, ότι όσες κατακτήσεις έχουμε, είναι αντίκτυπο του σοσιαλισμού, είναι προϊόν πάλης. Αρα έχουμε γνωρίσει έστω και ψήγματα του άλλου δρόμου. Το ΚΚΕ λέει να βαδίσεις σε δρόμο γνωστό, να δεις και τα λάθη και να τα διορθώσεις. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια βαρβαρότητα. Λέμε να μη μείνεις με σταυρωμένα χέρια, να αντιπαρατεθείς πολιτικά. Δε λέμε να γίνεις οπωσδήποτε ΚΚΕ. Σου λέμε: "Ελα στον άγνωστο - για σένα - δρόμο του αγώνα και στην πορεία αν αλλάξεις γνώμη, μπορείς να κάτσεις στην άκρη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ