Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ
Σήμερα... κληρώνει;

Εν αναμονή της «διευκρινιστικής» δήλωσης Σημίτη, προηγήθηκε... αλαλούμ

To εκλογολογικό αλαλούμ που προκλήθηκε χτες με τις αντικρουόμενες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, ίσως αποτελεί προάγγελο των όσων... διευκρινιστικών περί του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών αναμένονται να ακουστούν σήμερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πάντως αδιευκρίνιστο παραμένει αν τελικά πραγματοποιηθεί η θρυλούμενη δήλωση Σημίτη ή αν τελικά επιφορτιστεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μεταφέρει την εισήγηση που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός, νωρίτερα, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το βέβαιο είναι ότι τα περιθώρια για τον Κ.Σημίτη στενεύουν, οι πιέσεις να προβεί σε μια εκτονωτική του κλίματος κίνηση πληθαίνουν, αφού ακόμα και πρωτοκλασάτα στελέχη υποστήριζαν ότι σήμερα θα «λυθεί» το θέμα.

Πάντως οι χτεσινοβραδινές πληροφορίες επέμεναν ότι η κατάσταση ασάφειας δε φαίνεται να αντιμετωπίζεται ακόμα κι αν υπάρξει η τοποθέτηση Σημίτη. Οπως χαρακτηριστικά σημειωνόταν, δεν αποκλείεται η αναμενόμενη δήλωση Σημίτη να είναι «γενικού πολιτικού περιεχομένου» και στην καλύτερη περίπτωση να αποκλείει το Σεπτέμβρη ως εκλογικό μήνα, να «φωτογραφίζει» τις πρόωρες εκλογές, αλλά όχι τον ακριβή τους χρόνο. Πάντως το γεγονός ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου γίνεται σήμερα σε ολομέλεια (έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και οι υφυπουργοί, αν και το θέμα της ημερήσιας διάταξης - η τουριστική πολιτική - δε θεωρείται πρώτης γραμμής), ενισχύει τα σενάρια περί πρωθυπουργικής «κίνησης».

Οσον αφορά το αλαλούμ στο οποίο αναφερθήκαμε εισαγωγικά, οι πρωταγωνιστές του επέδειξαν πλήρη... ασυνεννοησία. Ετσι, ενώ η Β. Παπανδρέου φρόντισε να δημιουργήσει με τις δηλώσεις της την αίσθηση ότι σήμερα - αύριο ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αφήνοντας υπονοούμενα ότι η απόφαση για πρόωρες εκλογές είναι περίπου ειλημμένη, την ίδια ώρα ο Α.Τσοχατζόπουλος κινήθηκε σε εντελώς άλλο μήκος κύματος. Συγκεκριμένα ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι οι εκλογές δε θα γίνουν πριν τον Ιούνιο. Λίγο αργότερα, προσπαθώντας να ανασκευάσει τις «προβλέψεις» του, ισχυρίστηκε ότι δε μίλησε για εκλογές, αλλά για «διακοπές» που θα έχουμε τον Ιούνιο... Μέσα σε όλα αυτά ας προστεθεί η χτεσινή δήλωση Ρέππα για το σημερινό υπουργικό συμβούλιο και τη θρυλούμενη τοποθέτηση Σημίτη: «Στο πλαίσιο αυτών των συνεδριάσεων, ο πρωθυπουργός, συχνότατα προβαίνει σε σχόλια και επισημάνσεις για θέματα της πολιτικής συγκυρίας. Μπορεί αυτό να γίνει και αύριο. Δεν είναι κάτι το οποίο, αν γίνει, θα γίνει για πρώτη φορά. Οπως επίσης - συμπλήρωσε ο κ.Ρέππας - αν δε γίνει, δε θα είναι κάτι το οποίο δε θα γίνει για πρώτη φορά»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ