Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι δημοσιογράφοι δε θα είναι εκεί...

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τη λεγόμενη Ελληνοτουρκική Συνδιάσκεψη Δημοσιογράφων και Στελεχών ΜΜΕ

Δε θα συμμετάσχει στην «Ελληνοτουρκική Συνδιάσκεψη Δημοσιογράφων και Στελεχών ΜΜΕ» η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), που θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο στο Ζάππειο και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Αυτό γνωστοποίησε η Ενωση Συντακτών με ανακοίνωσή της, που δημοσίευσε ενόψει της συνδιάσκεψης.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι και 15 δημοσιογράφοι από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία έχουν δηλώσει ότι δε θα μετέχουν στη συνδιάσκεψη. Μάλιστα στην ανακοίνωσή τους, που είχε δημοσιεύσει ολόκληρη ο «Ρ» την Τετάρτη 2 Φλεβάρη, τονίζουν ότι δε συμμετάσχουν «στη βάπτιση των γερακιών της καθεστωτικής δημοσιογραφίας της Αγκυρας και των θεωρητικών της Ραμπο-δημοσιογραφίας των Ιμίων σε φιλειρηνικές περιστέρες».

Εξάλλου, στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι το Συμβούλιο Τύπου Τουρκίας αποτελεί εργοδοτικό μηχανισμό ελέγχου της δεοντολογίας και δεν αναγνωρίζεται από τις επίσημες Δημοσιογραφικές Ενώσεις της Τουρκίας, οι οποίες αποκλείστηκαν τόσο από τη Συνδιάσκεψη της Κωνσταντινούπολης όσο και από αυτήν που θα γίνει στην Αθήνα.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να μην πάρει μέρος στις εργασίες της συνδιάσκεψης και επειδή στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων δεν περιλαμβάνονται κορυφαία θέματα για την ελευθεροτυπία, την ελευθερία της έκφρασης και γνώμης, την απρόσκοπτη πρόσβαση στις πηγές πληροφόρησης στην Τουρκία και ιδιαίτερα για τους συνεχιζόμενους διωγμούς που υφίστανται Τούρκοι δημοσιογράφοι, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στις φυλακές.

Το Συμβούλιο Τύπου της Τουρκίας, τονίζεται, ιδρύθηκε στις 6 Φλεβάρη 1988 και αποτελείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο όμως μόνο 6 είναι δημοσιογράφοι. Οι άλλοι είναι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, ένας δικαστής, ένας δικηγόρος και ένας καθηγητής Πανεπιστημίου. Εχει διατελέσει μέλος του και ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Νεβζάτ Αγιάζ (που καμία σχέση δεν είχε με τη δημοσιογραφία). Ολοι τους ευαγγελίζονται, τονίζεται στην ανακοίνωση, αυτό που ευσχήμως αποκαλούν «αυτοέλεγχο», αυτολογοκρισία δηλαδή. Σύμφωνα με τις επιταγές της στρατιωτικής χούντας και του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας που καθιερώθηκε μεταχουντικά.

Στις προκλήσεις του Συμβουλίου Τύπου Τουρκίας να συνεργαστούν τα ανεξάρτητα συνδικαλιστικά όργανα των Τούρκων δημοσιογράφων αρνούνται όχι μόνον επειδή το συμβούλιο δεν έχει αμιγή δημοσιογραφική εκπροσώπηση, αλλά επειδή έχει καταγγείλει επανειλημμένως δημοσιογράφους, αλλά ποτέ την ιδιοκτησία των μέσων για «παραβιάσεις».

Με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο συνεργασίας, αλληλεγγύης και συνεννόησης με όλες τις επαγγελματικές δημοσιογραφικές ενώσεις, αντιπροσωπεία του Διοικητικού θα επισκεφτεί στο τέλος του μήνα την Αγκυρα. Αυτή θα είναι ανταπόδοση επίσκεψης που είχε κάνει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ενωσης Τούρκων Σύγχρονων Δημοσιογράφων.

Αγώνας για πραγματική προσέγγιση των δυο λαών

Αξίζει πάντως να επαναφέρουμε τις απόψεις που διατύπωσαν, μέσα από την ανακοίνωσή τους, οι 15 δημοσιογράφοι από τα νησιά του Αιγαίου, γιατί μέσα από αυτές καταθέτουν τις πραγματικές τους αγωνίες και προσπάθειες για τη δημιουργία γέφυρας φιλίας ανάμεσα στους δυο λαούς. Συγκεκριμένα υπογραμμίζουν: «Μια τέτοια συζήτηση (σ. σ. αναφέρονται στη Συνδιάσκεψη) και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες, και με τη συμμετοχή των δυο υπουργών Εξωτερικών, δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα σε νεόκοπους φιλειρηνιστές - δημοσιογράφους, που χρόνια υπέθαλψαν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προφανώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμπήθρα αναβάθμισης σε περιστέρες της ειρήνης γερακιών της κατά καιρούς καθεστωτικής δημοσιογραφίας».

Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους: «Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο συνεχίζουμε να συμμετέχουμε μαζί με τους Τούρκους συντρόφους μας στους αγώνες για προσέγγιση των δύο λαών, αγώνες που φέρνουν κοντά τους πολίτες και όχι γεράκια. Θεωρούμε πως ιδιαίτερα στο χώρο του Τύπου σήμερα είναι η ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες προσεγγίσεις μέσα από συναντήσεις, που θα οργανωθούν από τις αντιπροσωπευτικές Ενώσεις των ανθρώπων του Τύπου στην Ελλάδα και την Τουρκία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τελευταία μέρα σήμερα για τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ (2024-02-09 00:00:00.0)
Συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης (2009-03-28 00:00:00.0)
Φάρος φωτεινός για τους νεότερους ο Κώστας Βιδάλης (2008-12-09 00:00:00.0)
Ψήφος αντίστασης και προοπτικής (2005-06-07 00:00:00.0)
Βράχος - μήνυμα! (2001-10-23 00:00:00.0)
Αλλαγή διοίκησης για τα συμφέροντα των δημοσιογράφων (1999-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ