Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Συκοφαντική συμπεριφορά» το κίνημα συμπαράστασης στο «Ρ»

Με Εξώδικο προς τον διευθυντή και τον εκδότη της εφημερίδας  απειλεί έμμεσα με ποινικοποίηση ακόμα και την αναφορά στις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην επιχείρηση φίμωσης του «Ρ»

Με ποινικοποίηση ακόμα και των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια στην επιχείρηση φίμωσης του «Ριζοσπάστη», που επιχειρεί ο ίδιος με την κάλυψη της κυβέρνησης Κ. Σημίτη, απειλεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, ο οποίος μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του έστειλε χτες Εξώδικη Δήλωση και Πρόσκληση προς τον διευθυντή της εφημερίδας Δ. Κουτσούμπα και τον εκδότη Στ. Λουκά, όπου επισημαίνει ότι με τη δημοσίευση των αντιδράσεων συνεχίζεται «η συκοφαντική συμπεριφορά» σε βάρος του Ε. Γιαννόπουλου.

Μέσα από το κείμενο αυτό γίνεται γνωστό ότι υπάρχει μια ακόμα αγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του «Ρ», πέραν των δύο μηνύσεων και της μιας αγωγής που είχαν γίνει ήδη γνωστές. Επίσης κάνει γνωστό ότι και οι δύο αγωγές έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν στις 18 Γενάρη του 2001.

Ειδικότερα με το Εξώδικό του ο Ε. Γιαννόπουλος ισχυρίζεται: «Σήμερα (1-2-2000) στο σημερινό ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και υπό τον τίτλο "Δυναμική απάντηση στην επιχείρηση φίμωσης του Ριζοσπάστη - Λαϊκό Συλλαλητήριο κ.λ.π.", συνεχίζετε την πολιτική και δημοσιογραφική πρακτική σας της διαστρέβλωσης της αλήθειας και την κακοποίηση της ωμής πραγματικότητας πάνω στη συκοφαντική συμπεριφορά σας σε βάρος του κ. Γιαννόπουλου που συνίσταται στο γεγονός ότι: Υιοθετήσατε, υποστηρίζατε και προβάλατε σαν αληθινά γεγονότα τα μυθεύματα του κ. Θ. Κατριβάνου τον Οκτώβριο - Νοέμβριο 1998, κι αργότερα του κ. Β. Κεδίκογλου κατά τη διάρκεια της Δίκης του πρώτου και μετά την καταδίκη του ακόμα από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών για συκοφαντική δυσφήμιση».

Συνεχίζοντας αναφέρει: «Και προβάλλετε σαν δικαιολογία, όλως απαραδέκτως, ότι τα γραφόμενα είναι, δήθεν, σχολιασμός, κριτική και δημοσίευση είδησης. Και ότι η μήνυση και η αγωγή καθώς και η ποινική δίωξη είναι, τάχα, μέσα παρεμπόδισης της ελευθερίας του Τύπου και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής». Ακολουθεί η παράθεση αποσπασμάτων από τα «πρωτοφανή και απαράδεκτα», όπως τα χαρακτηρίζει, δημοσιεύματα του «Ρ» που αναφέρονται στην απόφαση του δικαστηρίου το οποίο καταδίκασε τον Θ. Κατριβάνο.

Γίνεται ακόμα, μέσα από το ίδιο κείμενο της Εξώδικης Δήλωσης και Πρόσκλησης του Ε. Γιαννόπουλου προς το «Ρ», υπενθύμιση των τεσσάρων συνεντεύξεων που στοιχειοθετούν, κατά τον Ε. Γιαννόπουλο, τη συκοφαντική επίθεση του Θ. Κατριβάνου. Και σημειώνει: «Αυτή τη συκοφαντία τη στηρίζατε, χωρίς δισταγμό, κατά τρόπο ανενδοίαστο ευθύς αμέσως».

Στη συνέχεια επισυνάπτει αποσπάσματα του βιβλίου του «Η Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων κατά των Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων Κατακτητών 1941-1944» και σημειώνει: «Τη συκοφαντική σας αυτή συμπεριφορά συνεχίζετε καθημερινά οι ίδιοι Σεις υπεύθυνοι της έκδοσης του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", όπως αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή του δεύτερου εξ υμών, κ. Στεφάνου Λουκά, σε Εκπομπή της δημοσιογράφου κ. Κατερίνας Κωλέτση στο τηλεοπτικό κανάλι "ALTER 5" του κ. Κουρή την 23/1/2000 μαζί με το Δικηγόρο κ. Τάκη Παπά, τη δημοσιογράφο κ. Λιάνα Κανέλλη κ. ά.».

Το διά ταύτα του Εξώδικου του Ευ. Γιαννόπουλου προς τον διευθυντή και τον εκδότη του «Ρ» έχει ως εξής:

«Κατόπιν των ανωτέρω Σας καλούμε προς αποκατάσταση της αλήθειας και της ωμής πραγματικότητας να δημοσιεύσετε σύμφωνα με το άρθρο 38 του α.ν. 1092/1938 που διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο μόνο του ν. 2243/1994 τα παρακάτω και δη ότι: "Και η πρώτη μήνυση της 18/12/1999 και η δεύτερη της 12/1/2000 καθώς και Δύο που ακολουθούν τις μηνύσεις αγωγές κατά των Εκδότη και Διευθυντή του "Ρ", υποβλήθηκαν οι μεν, και κατατέθηκαν οι δε για όσα συκοφαντικά δημοσιεύσατε εναντίον του κατά τη διάρκεια της Δίκης του κ. Θ. Κατριβάνου και μετά τη Δικαστική (καταδικαστική) απόφαση για συκοφαντική δυσφήμιση του Ευάγ. Γιαννόπουλου και όχι πριν, ως εξής:...». Και ακολουθεί η παράθεση αποσπασμάτων από τα εν λόγω δημοσιεύματα του «Ρ». Πρώτο αναφέρεται αυτό που φέρει τον τίτλο: «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΙΣΧΟΣ: Η σκοπιμότητα καταδίκασε τον Θόδωρο Κατριβάνο». Δεύτερο αυτό που φέρει τον τίτλο: «ΔΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ: Επεσαν ολοκληρωτικά οι "μάσκες"». Τρίτο κατά σειρά αναφέρει το δημοσίευμα που έφερε τον τίτλο: «Κι όμως, τον καταδίκασαν».

Το κείμενο του εξωδίκου καταλήγει: «Να σημειωθεί ως εκ περισσού, ότι το άρθρο 38 του α.ν. 1092/1938 που διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο μόνο του ν. 2243/1994 είναι επανάληψη του άρθρου 9 του ν. 5060/1931 του Ελευθερίου Βενιζέλου υπό τον τίτλο "Νόμος περί Τύπου, προσβολών της τιμής εν γένει και άλλων σχετικών αδικημάτων" επί τη βάση προσχεδίου των Αλεξάνδρου Σβώλου, καθηγητή του συνταγματικού δικαίου τότε και Αγγέλου Μπουροπούλου, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Να σημειωθεί επίσης ότι οι αγωγές έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν την 18/1/2001 αναβαλλομένης της πρώτης για την ίδια χρονολογία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ