Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στηρίζουν την κυβέρνηση, πουλάνε το Ασφαλιστικό

Μετά τη ΓΣΕΕ, συναντήθηκε χτες με τον Τ. Γιαννίτση και η ΑΔΕΔΥ, συμβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο στη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου», δηλαδή στη σφαγή των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων

Το ρόλο της «ουράς» της ΓΣΕΕ, επιφύλαξε χτες για την ΑΔΕΔΥ, η πλειοψηφία της διοίκησής της, προσερχόμενη με τη σειρά της στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό. Συνάντηση που θεωρείται από την κυβέρνηση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θέτει και το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων στην «τροχιά» του «κοινωνικού διαλόγου», παρά και ενάντια στη θέληση των εργαζομένων.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου, μετά το τέλος της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν από την κυβερνητική πλευρά ο υπουργός Εργασίας, οι υφυπουργοί Χρ. Πρωτόπαππας και Ν. Φαρμάκης, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς. Ο Σ. Παπασπύρου δήλωσε ότι θα δοθεί στην κυβέρνηση όσος χρόνος χρειάζεται για να αποσαφηνίσει τις θέσεις της.

Με αυτό το τρόπο η ΑΔΕΔΥ έδωσε με τη σειρά της το «πράσινο φως» για να μπορέσει η κυβέρνηση να προωθήσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα της, μέσα σε περιβάλλον αγωνιστικής αδράνειας, την οποία και θα επιχειρήσουν να επιβάλουν οι ηγεσίες της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ενδεικτική ήταν η στάση της πλειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Η ΕΣΑΚ Δημοσίου πρότεινε 24ωρη απεργία στις 13 Ιούνη - μέρα απεργίας από την ΠΟΕΔΗΝ - αλλά η πλειοψηφία αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή.

Ωστόσο, η τακτική της συναίνεσης γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφτεί. Ετσι, αφού ο βασικός πολιτικός στόχος επιτεύχθηκε, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δήλωσε επιπρόσθετα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι έτοιμο να αποκρούσει μεθοδεύσεις για προώθηση συνδυασμού μέτρων, αντίστοιχων με αυτά που αρχικά η κυβέρνηση είχε προτείνει. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, έξω από το υπουργείο εμφανίστηκαν ορισμένοι συνδικαλιστές με πικέτες που έγραφαν «όχι στο διάλογο - απάτη», την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποί τους έπαιρναν μέρος σ' αυτήν την απάτη!

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και της γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που είχαμε ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, προσερχόμενη σε αυτή τη συνάντηση, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανοίξει την "αυλαία" του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου". Οι δηλώσεις του προέδρου και οι τοποθετήσεις γενικά της πλειοψηφίας, ότι δίνει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για μελέτες επί μελετών για γνωστά ζητήματα, προοιωνίζονται τη, σε τελευταία ανάλυση, συναίνεσή τους στις αντιασφαλιστικές κυβερνητικές επιλογές.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραμερίσουν αυτές τις λογικές του "κοινωνικού εταιρισμού", να εντείνουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους, όχι μόνο για να μην περάσουν αυτά τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά και για να κατακτήσουν νέα δικαιώματα, αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ