Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Χρειάζεται ετοιμότητα και συντονισμός»

Χρειάζεται ετοιμότητα και συντονισμός του αγώνα για να αποκρουστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τόνισε ο Σπύρος Στριφτάρης, βουλευτής και μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος για την κοινωνική ασφάλιση των επαγγελματοβιοτεχνών, που διοργάνωσε η ΚΟΒ των ΕΒΕ Βορειοδυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ στο παλιό δημαρχείο της Νέας Ιωνίας.

Ο Σπ. Στριφτάρης, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Κόμματος, υπογράμμισε πως «για το ΚΚΕ ο χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να είναι δημόσιος και καθολικός και να αντιμετωπίζονται ενιαία η υγεία, η πρόνοια και η σύνταξη». Συνοπτικά για τους επαγγελματοβιοτέχνες ανέφερε ανάμεσα σ' άλλα τα ακόλουθα:

  • Η υγεία πρέπει να παρέχεται δωρεάν εφ' όρου ζωής, με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης για όλους, ξένους και ντόπιους.
  • Για επαγγέλματα που είναι ανθυγιεινά να καθιερωθεί ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών.
  • Για πλήρη σύνταξη να απαιτούνται 30 χρόνια δουλιάς ή 9.000 ένσημα. Για την κατώτερη σύνταξη να απαιτούνται 13 1/2 χρόνια δουλιάς ή 4.050 ένσημα. Η κατώτερη σύνταξη να είναι ίση με το 80% του κατώτερου μισθού ή με 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Το ύψος της κατώτερης σύνταξης να είναι τουλάχιστον 200.000 δραχμές και να αρχίσει η μείωση των εισφορών, με τελικό στόχο να φτάσει να πληρώνει το κράτος τα δύο μέρη και ο ασφαλισμένος το ένα.

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τον «κοινωνικό διάλογο», τον οποίο χαρακτήρισε παγίδα, καθώς όπως επισήμανε «δεν πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που θα κάνουν οι εργαζόμενοι με την κυβέρνηση για καλύτερες συνθήκες ασφάλισης, αλλά τους καλεί να συζητήσουν πώς και πόσο θα χειροτερέψουν οι συνθήκες ασφάλισης, με αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων που χρειάστηκαν χρόνια και αγώνες να κατακτηθούν».

Και πρόσθεσε: «Αλλωστε σε αυτό αποβλέπει και η πρόταση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, η οποία στην ουσία είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης τις οποίες αντιπάλεψε ενωμένο το λαϊκό κίνημα και ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει την αναδίπλωση που έκανε. Στα οχτώ σημεία που εξήγγειλε το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ δε γίνεται κανένας λόγος για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, για αύξηση των συντάξεων και πολύ περισσότερο για την καλυτέρευση των παροχών υγείας των ασφαλισμένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ