Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κλοπή της πύλης του κολαστηρίου του Νταχάου

ΜΟΝΑΧΟ.--

Η γερμανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσε, ερευνά από την Κυριακή την κλοπή της κεντρικής πύλης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου κοντά στο Μόναχο, που φέρει το σύνθημα των Ναζί «Arbeit macht frei» («η εργασία απελευθερώνει»).

Η αστυνομία δήλωσε πως η μαύρη, φτιαγμένη από σφυρήλατο σίδηρο πύλη είχε διαστάσεις ένα επί δύο μέτρα και αποτελούσε μέρος μιας μεγαλύτερης κύριας πύλης. Η διευθύντρια του μνημείου Γκαμπριέλε Χάμερμαν χαρακτήρισε την πύλη «το κεντρικό σύμβολο του μαρτυρίου των κρατουμένων». Το στρατόπεδο στη νότια Γερμανία άνοιξε το Μάρτιο του 1933, λίγο μετά την άνοδο των ναζί στην εξουσία όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν πάνω από 200.000 άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, ενώ υπολογίζεται ότι βρήκαν το θάνατο 41.500.

Το ζήτημα της κλοπής θέτει οπωσδήποτε θέμα για την πλημμελή φύλαξη και προστασία τέτοιων μνημείων. Παρόμοια κλοπή είχε γίνει το 2009 στο άλλο στρατόπεδο - κολαστήριο των ναζί, το Αουσβιτς - Μπιρκενάου, στην Πολωνία, όταν μια πύλη με παρόμοιο σύνθημα είχε κλαπεί από Σουηδούς νεοναζί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ