Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΡΔΟΙ TOΥΡΚΙΑΣ
Θα ήθελαν «διαμεσολάβηση» των ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το ενδεχόμενο ενεργότερης ανάμειξης των ΗΠΑ στις «ειρηνευτικές επαφές» με την τουρκική κυβέρνηση φέρονται να εξετάζουν οι Κούρδοι του PKK. Ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του PKK, φέρεται να δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard»: «Εχουμε φθάσει στο σημείο που πρέπει να υπάρξει δραστηριοποίηση. Για το λόγο αυτό προτείνουμε μία τρίτη δύναμη να αναλάβει το ρόλο του παρατηρητή στη διαδικασία αυτή. Αυτός μπορεί να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί επίσης να είναι μία διεθνής αντιπροσωπεία», υπογραμμίζει προσθέτοντας «χρειαζόμαστε ένα μεσολαβητή, χρειαζόμαστε παρατηρητές. Και εμείς θα δεχόμασταν και τους Αμερικανούς. Κατά τη γνώμη μας, τα πράγματα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Το ενδεχόμενο απευθείας «ανάμειξης» των ΗΠΑ στις επαφές PKK - Αγκυρας θα προσέθετε νέα δεδομένα σε «ισορροπίες» ούτως ή άλλως ιδιαίτερα τεταμένες την τελευταία περίοδο. Θυμίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα έχουν σημειωθεί ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε Τούρκους στρατιώτες και Κούρδους αντάρτες του PKK στην ανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα νεκρούς και από τις δύο πλευρές, ενώ ειδικά η κουρδική κοινότητα επανειλημμένα έχει αναγνωρίσει ότι οι συνομιλίες συναντούν αρκετές «δυσκολίες».

«Ναυάγιο» με μετανάστες στο Βόσπορο

Στο μεταξύ, τραγικό θάνατο βρήκαν χτες δεκάδες μετανάστες, όταν το σκάφος δουλεμπόρου που τους μετέφερε ανατράπηκε κοντά στο χωριό Ρούμελι Φενέρι, στη βόρεια ακτή του Βοσπόρου. «Υπήρχαν πτώματα μωρών που επέπλεαν», δήλωσαν ψαράδες που έσπευσαν στο σημείο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ». Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε ότι το πλοιάριο μετέφερε συνολικά 42 μετανάστες από το Αφγανιστάν και ο δουλέμπορος - που είχε τσεπώσει 7.000 ευρώ για κάθε «κεφάλι» - τους μετέφερε με προορισμό τη Ρουμανία. Τουλάχιστον 24 πτώματα είχαν ανασυρθεί ενώ μαρτυρίες έκαναν λόγο για 12 παιδιά και επτά γυναίκες που ήταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες.

Οσον αφορά τη νέα εργατική τραγωδία που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας την περασμένη βδομάδα, μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε φανεί ακόμα ίχνος «φωτός» στην υπόθεση εντοπισμού των 18 ανθρακωρύχων. Θυμίζουμε ότι μετά από κατάρρευση στοάς στις 28 Οκτώβρη, 11.000 κυβικά μέτρα νερού πλημμύρισαν το χώρο όπου δούλευαν δεκάδες εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ