Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Aπό τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κυκλοφόρησαν: Η μελέτη Ιουλίας Στεφάνου (ερευνήτρια, αρχιτέκτονας, πολεοδόμος) και του Ιωσήφ Στεφάνου (καθηγητή του ΕΜΠ και διευθυντή του Εργαστηρίου Πολεοδομικής Σύνθεσης του ΕΜΠ) «Περιγραφή της εικόνας της πόλης. (Τα περιγράμματα: βασικά στοιχεία του προσδιορισμού της φυσιογνωμίας των τόπων)». Το βιβλίο πραγματεύεται το θέμα της περιγραφής της πόλης ως τόπου με μύθο και λόγο, αλλά και της εικόνας του τόπου αυτού. Η μελέτη του φημισμένου στην εποχή του Σκοτσέζου καθηγητή της Ζωολογίας Ντ' Ακρν Γ. Τόμσον «Ανάπτυξη και μορφή στο φυσικό κόσμο». Το βιβλίο που πρωτοεκδόθηκε το 1917 και έκτοτε επανεκδόθηκε πολλές φορές, μετέφρασε και επιμελήθηκε η καθηγήτρια του ΕΜΠ Αμαλία Κώνστα. Πρόλογος Αμαλία Κώνστα - Λευτέρης Σιδέρης. (Διάθεση των Βιβλίων του ΕΜΠ στα ειδικά βιβλιοπωλεία και στο ισόγειο του κτιρίου της διοίκησης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, τηλ. 7723.821, 7722.578).

- Από τη «Δωδώνη» κυκλοφόρησε η τελευταία ποιητική συλλογή του συγγραφέα, κριτικού θεάτρου, ραδιοφώνου και τηλεόρασης, πρώην διευθυντή της ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 Γιώργου Μ. Κάρτερ «Οίκος ενοχής».

- Από τις εκδόσεις «Σίσυφος» (Γρ. Λαμπράκη 144, 18535 Πειραιάς, τηλ. 4114.934) κυκλοφόρησε το ενδιαφέρον ιστορικό βιβλίο του Κεφαλονίτη Πέτρου Πετράτου «Οι λαϊκές ταραχές του 1833 στο Αργοστόλι (Ανέκδοτη αναφορά της Ειδικής Ανακριτικής Επιτροπής)»).

- Από τις ιστορικές εκδόσεις Στέφανος Δ. Βασιλόπουλος στη σειρά «Βιβλιοθήκη Βυζαντινής Ιστορίας και Φιλολογίας» κυκλοφόρησε η ιστορική μελέτη του Γερμανού Βυζαντινολόγου Χανς - Γκεόργκ Μπεκ «Βυζαντινόν ερωτικόν» (μετάφραση Ιωάννης Δημητρούκας), η οποία αναφέρεται στη σύγκρουση, στον ερωτισμό της κλασικής και ελληνιστικής αρχαιότητας με τους αυστηρούς κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βυζάντιο.

- Από τον «Καστανιώτη» κυκλοφόρησαν: Γιώργος Σκούρτης «Μονόλογος πληγωμένων αντρών» (μονολογικά διηγήματα). Ισμήνη Καπάνταη «Η Φλώρια των νερών» (μυθιστόρημα). Τόμας Μπούσιχ «Ηρωες σαν και μας» (μετάφραση Στέφανος Τζαννετάτος - μυθιστόρημα). Ζαν - Πιερ Λιεζουά «Ρόμα, Τσιγγάνοι, ταξιδευτές (Οι Τσιγγάνοι της Ευρώπης)» (ιστορική και κοινωνιολογική μελέτη μετάφραση Αθηνά Α. Σιπητάνου, επιστημονική επιμέλεια Σωφρονης Χατζησαββίδης καθηγητής ΑΠΘ, πρόλογος Παυσανίας Ζακολίκος - Γ.Γ. Λαϊκής Επιμόρφωσης). Φρανκ Μπόφενκερκ - Γιουτζέλ Γεσιλγκόζ «Η τουρκική μαφία» (μελέτη για την τουρκική μαφία, τους «Γκρίζους Λύκους» και άλλες παρακρατικές οργανώσεις - Μετάφραση Μαρία Ιωσηφίδου - Μαργαρίτα Μπουάτσου). Γιώργος Λακόπουλος «Το μυθιστόρημα του ΠΑΣΟΚ» (Αφήγημα για την πορεία του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Πρόλογος Σταύρου Ψυχάρη). Μπερτράν Κράμερ «Μυστικά γυναικών (Από μητέρα σε κόρη)», στη σειρά «Ψυχανάλυση» (μετάφραση Νάντια Λαδοπούλου).

- Από την «Κριτική», κυκλοφόρησε το ιστορικό - αρχαιολογικό μυθιστόρημα του Γάλλου ερευνητή του αιγυπριακού πολιτισμού και διευθυντή του Ινστιτούτου «Ραμψής» Κριστιάν Ζακ «Σαμπολιόν, ο άνθρωπος που διάβασε τα ιερογλυφικά» (μετάφραση Λήδα Παλλαντίου).

- Από τον «Περίπλου» κυκλοφόρησαν: Αλέξανδρος Ξύδης «Μπουζιάνης, ο δάσκαλος» (Μελέτη του γνωστού καθηγητή ιστορίας της Τέχνης για τριάντα άγνωστα μέχρι τώρα στο ευρύ κοινό έργα ζωγραφικής του Γιώργου Μπουζιάνη. Νικίας Λούντζης «Φανερωμένης της Ζακύνθου προφήτες και ζωγράφοι» (μελέτη για τους ζωγράφους των επτά εικόνων με προφήτες, οι οποίες ήταν οι μόνες που σώθηκαν από την κατεστραμμένη, λόγω των σεισμών της Ζακύνθου (1953), εκκλησία της Φανερωμένης. Ρίτσαρντ Σ. Γούλφσον «Λεξικό της ψυχικής υγείας του παιδιού» (μετάφραση Λίζα Φεργάδη, ψυχαναλυτική μελέτη, με σχετική λεξικογράφηση). Ντεμπόρα Μακ Κίνλεϊ «Από τον καφέ... στο γάμο» (όσα οι άντρες δεν ξέρουν κι οι γυναίκες δε θέλουν να παραδεχτούν)» (μετάφραση Πόλυ Μοσχοπούλου).

- Από τον Ιάμβλιχο» κυκλοφόρησε το περίφημο βιβλίο του Γερμανού ριζοσπάστη κοινωνιολόγου, φιλοσόφου και ψυχοθεραπευτή Βίλχελμ Ράιχ «Ακου ανθρωπάκο». Ενα έργο καταγγελία του Ράιχ για την καταπίεση του απλού, αδύναμου υποταγμένου ανθρώπου, για το οποίο ουσιαστικά διώχθηκε από το κοινωνικό και ιατρικό κατεστημένο των ΗΠΑ (όπου κατέφυγε μετά την άνοδο του Χίτλερ), πεθαίνοντας στη φυλακή το 1957 (μετάφραση Νατάσα Βαρσάκη.

- Από τον «Γκοβόστη» κυκλοφόρησε ένα όμορφο ημερολόγιο του 2000, μικρού σχήματος, αφιερωμένο και εικονογραφημένο με λεπτομέρειες έργων του «αθάνατου». Μποτιτσέλι.

- Από τις εκδόσεις «Υψιλον» κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή του Γιώργου Βέη «Χρυσαλλίδα στον πάγο».

- Από τις εκδόσεις «Δίοπτρα» (Ζαλόγγου 9, τηλ. 3805.228) κυκλοφόρησε το ογκώδες (408 σελ.) «φιλοσοφικό μυθιστόρημα» - Νικόλαος Ι. Καραβασίλης «Η επαλήθευση της προφητείας».

- Από τις εκδόσεις «Bell» κυκλοφόρησαν: Φρανσουά Τσενγκ «Η ιστορία του Τιαν - Γι» (μετάφραση Μπάμπης Λυκούδης, ιστορικό μυθιστόρημα, βραβείο «Φέμινα 1998»). Ελισέο Αλμπέρτο «Καρακόλ Μπιτς» (μετάφραση Μαρία Μάνδαλου. Βραβευμένο με το Βραβείο «Αλφαγκινάρα 1998» μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου στην πατρίδα του Κουβανού συγγραφέα και σεναριογράφου ταινιών - μεταξύ των οποίων και η ταινία «Γκουανταναμέρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2001-07-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-05-24 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2000-05-04 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1999-04-08 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1998-04-09 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1996-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ