Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Από το «Εντός» κυκλοφόρησε μια ακόμη σημαντική μελέτη του διακεκριμένου ιστορικού Δημήτρη Ι. Τσιμπουκίδη. Τίτλος της «Νέες προσεγγίσεις του Κρητομυκηναϊκού πολιτισμού» και υπότιτλός της «Ρωσική ιστορική σκέψη».

- Από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησαν: Ο β` τόμος της μελέτης του Αλκη Αγγέλου «Των Φώτων (Οψεις του Νεοελληνικού Διαφωτισμού)», ο οποίος περιέχει 15 κείμενα που αφορούν στο λαϊκό έντυπο, στον νεοελληνικό διαφωτισμό, στην εκδοτική έκρηξη και τους λογίους του 18ου αιώνα, στο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, στους Φαναριώτες, στις μεταφράσεις του «Ροβινσώνα Κρούσου», στη γέννηση της Παιδαγωγικής, στη νεοελληνική γλωσσική παιδεία κλπ. Στη σειρά «Λατίνοι Ιστορικοί» κυκλοφόρησε ο β` τόμος για τον ιστορικό «Σουητώνιο» (1ος μ.Χ. - αρχές 2ου). Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια του Νίκου Πετρόχειλου.

- Από το «Εκκρεμές» κυκλοφόρησε το βιογραφικό έργο του Αγγλου πανεπιστημιακού καθηγητή Ρόμπερτ Φ. Μπάρσκι «Νόαμ Τσόμσκι: Η ζωή ενός αντιφρονούντα». Το βιβλίο αφηγείται τον πολιτικο-πνευματικό περίγυρο που συνετέλεσε στη διαμόρφωση της τολμηρής ριζοσπαστικής σκέψης και του έργου του διάσημου στοχαστή και αταλάντευτου «κατηγόρου» του ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, του πολυεθνικού κεφαλαίου (Μετάφραση Πηνελόπη Ρομποτή).

- Από τις εκδόσεις «Ζήτρος» στη σειρά «Αρχαίοι Συγγραφείς» κυκλοφόρησε ένας τόμος με τον «Φαίδρο» του Πλάτωνα, σε εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Παναγιώτη Δόικου, επιμέλεια και επίμετρο Ι.Σ. Χριστοδούλου.

- Από τα «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφόρησε μια ακόμη πρωτότυπη πολύτιμη θεατρολογική μελέτη του διακεκριμένου καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ με τίτλο «Η πρόσληψη της Γαλλικής Δραματουργίας στο νεοελληνικό θέατρο (17ος - 20ός αιώνας). Μια πρώτη σφαιρική προσέγγιση». Η μελέτη αποδεικνύει ότι μαζί με την ιταλική και η γαλλική δραματουργία έχει στενούς δεσμούς με το νεοελληνικό θέατρο.

- Από την «Ερρινή» των εκδόσεων « Φιλιππότη» κυκλοφόρησε η ενδιαφέρουσα μελέτη της Μάρως Φίλιππα - Αποστόλου «Μικροί οχυρωμένοι οικισμοί του Αιγαίου (Στα ίχνη της ιστορικής τους ταυτότητας». Το εικονογραφημένο βιβλίο καταλήγει με μια πρόταση για μια διεπιστημονική «στρατηγική» προστασίας των οικισμών και ανάδειξης της ιστορικής τους ταυτότητας.

- Από τον « Καστανιώτη» κυκλοφόρησαν: Η τελευταία συλλογή του βραβευμένου ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη «Με το φως». Η μελέτη του Αγγελου Αυγουστίδη «Το Ελληνικό Συνδικαλιστικό Κίνημα κατά τη δεκαετία του '40 και τα περιθώρια της πολιτικής». Το βιβλίο γράφτηκε στα ολλανδικά και μεταφράστηκε από τις Μαρζολίνε Γιάνσεν και Σοφούλα Βαν Σάλκβιζκ. Η συλλογή άρθρων (πέντε) του Στέλιου Ράμφου «Ιστορία στην κόψη του χρόνου».

- Το βιβλίο του Οζντεμίρ Α. Οζκιούρ «Η Κύπρος στη ζωή μου (Μαρτυρία ενός Τούρκου διπλωμάτη)» (μετάφραση Γιάννης Λάμψας). Το μυθιστόρημα του Αντρέ Μαλρό «Η βασιλική οδός», που διαδραματίζεται στην Ινδοκίνα. (Μετάφραση Γιώργος Παπακυριάκης).

- Από τον «Κέδρο» κυκλοφόρησαν: Το νέο βιβλίο της Βάσας Σολωμού - Ξανθάκη «αγαπημένη πόλη (Οδοιπορικό)». Πρόκειται για ένα οδοιπορικό «δι' αλληλογραφίας» με έναν Ρώσο ποιητή στο Λένινγκραντ, την Αγία Πετρούπολη σήμερα. Το μυθιστόρημα της Ντόρις Λέσινγκ «Ο απεσταλμένος στον πλανήτη 8» (μετάφραση Γιάννης Καραδήμος). Το μυθιστόρημα του Μάριο Φορτουνάτο «Η τέχνη να χάνεις βάρος» (μετάφραση Τζένη Μπαριάμη).

- Από τη «Δωδώνη» κυκλοφόρησαν: Στη σειρά «Ελληνικό Θέατρο» το θεατρικό έργο της Μαρίας Λάζου «Ρωμαίος, Ιουλιέτα, και μετά, τι;» το οποίο παρουσιάστηκε από την «Πειραματική Σκηνή» του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου Ιωαννίνων. (Να σημειώσουμε ότι η πρώην ηθοποιός Μαρία Λάζου, σύζυγος του εκδότη της «Δωδώνης», έχει προσφέρει τα μέγιστα στο θέατρό μας με τις εκδοτικές σειρές ελληνικών και ξένων θεατρικών έργων. Το ενδιαφέρον βιβλίο του Κωνσταντίνου Μπούρα «Ο θάνατος του Ευριπίδη», το οποίο με πολύ πρωτότυπο τρόπο παρακολουθεί τους τελευταίους μήνες ζωής του αρχαίου τραγικού Ευριπίδη στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαου.

- Από τις εκδόσεις «Ενάλιος» κυκλοφόρησε το δοκίμιο της Πολωνίδας ιστορικού Μαρία Τζιέλεκα «Απολλώνιος ο Τυανεύς (στον Μύθο και στην Ιστορία)» (ο Απολλώνιος ιερέας του Ασκληπιού, οπαδός της φιλοσοφίας του Πυθαγόρα, διδάσκαλος των λαϊκών μαζών). Μετάφραση Γιώργος Κουσουνέλος. Η παιδοψυχολογική μελέτη της Ιζαμπέλ Φιλιοζά «Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού (Κατανοήστε τη γλώσσα, τα γέλια και τα κλάματά του)». Μετάφραση Βασιλική Κοκκίνου.

- Από τις εκδόσεις «Ελλην» (Αθ. Διάκου 30, 12131 Περιστέρι, τηλ. 5771.908) κυκλοφόρησαν δύο χρήσιμες μελέτες του ειδικού στα ΜΜΕ Γιώργου Ν. Σκλαβούνη. Τίτλοι τους: «Εισαγωγή στην εικονοληψία» (το πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο περιέχει όρους και βιογραφικά στοιχεία διασήμων του κινηματογράφου) και «Ραδιοτηλεοπτική παραγωγή» (το οποίο επίσης περιέχει τεχνικούς όρους, το νομικό καθεστώς της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης και πρακτικές ασκήσεις για σπουδαστές ηχοληψίας).

- Οι εκδόσεις Νικόδημος (Χαρ. Τρικούπη 18, 106799 τηλ. 3632.224) κυκλοφόρησαν το βιβλίο του Θανάση Καραγιάννη «Θεματολογία Παιδικής Λογοτεχνίας). Πρόλογος της Ελένης Σαραντίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ