Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Τράπεζα «απομυζά» το ΥΠΠΟ

Η υπόθεση της ανεύρεσης μιας στέγης για όλες τις Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού αποδεικνύεται πως είναι ένας λαβύρινθος διαπλοκών και πελατειακών υποσχέσεων. Ο πρώην υπουργός Ε. Βενιζέλος αγόρασε το «Ακροπόλ Παλλάς», έργο του αρχιτέκτονα Μαγιάση, δείγμα της «Αρ Νουβό», για να αξιοποιηθεί από το ΥΠΠΟ, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τον Γ. Μπατατούδη που ήταν ο ιδιοκτήτης. Ομως, ο νυν υπουργός Πολιτισμού την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ανακοίνωσε ότι «δεν έχει λεφτά να ολοκληρώσει και να ξοφλήσει το έργο».

Και, βέβαια, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Στη χτεσινή συνάντηση που είχε με την ΠΟΣΥΠΠΟ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την αγορά του κτιρίου Τσαούσογλου στην περιοχή Ρέντη. Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία είχαν ξεκινήσει πολύ πριν τις εκλογές, καθώς η Τράπεζα αναζητούσε πιθανό αγοραστή. Ισως εκεί να οφείλεται η καταγγελία της σύμβασης του «Ακροπόλ Παλλάς» από την Ελ. Παπαζώη. Οδηγεί ακόμα στην υπόθεση ότι με το πάγωμα της σύμβασης για το «Ακροπόλ» και την ταυτόχρονη αγορά άλλου κτιρίου επιχειρείται μία ακόμα «συντροφική» μαχαιριά στον Ε. Βενιζέλο.

Κι ενώ ο Θ. Πάγκαλος δήλωνε ότι δε διαθέτει τα υπόλοιπα 2 δισ., περίπου, για το «Ακροπόλ Παλλάς» πληροφορούμαστε ότι το τίμημα για το κτίριο Τσαούσογλου θα φτάσει τα 30 δισ. (!), συμπεριλαμβανομένων και των εργασιών ανακατασκευής. Το πιο κραυγαλέο είναι ότι τα 30 δισ. τα ζητάει κρατικός οργανισμός, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα, από κρατικό φορέα και μάλιστα τον φτωχότερο όλων, το ΥΠΠΟ. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ευνοϊκότερη τουλάχιστον τιμή, συμφωνείται ένα «ξεζούμισμα». Το κτίριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΣΥΠΠΟ, θα παραδοθεί έτοιμο σε τρία χρόνια και θα στεγάσει όλες τις Υπηρεσίες του υπουργείου.

Στη συνάντηση με την ΠΟΣΥΠΠΟ, ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι «θα» συστηθεί επιτροπή για να μελετήσει από την αρχή τα σχέδια Αρχαιολογικού Νόμου και νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ.


Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΥΠΠΟ δανείζεται, οι χορηγοί φοροαπαλλάσσονται (2000-05-30 00:00:00.0)
«Διορθωτική» σιωπή (2000-05-06 00:00:00.0)
«Ακροπόλ Παλλάς», εκκρεμότητα δισ. (2000-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ