Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πετυχημένες οι χτεσινές απεργίες σε «Forthnet» και «Wind»

Από την περιφρούρηση στη «Forthnet»
Από την περιφρούρηση στη «Forthnet»
Σε απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις εταιρείες «Forthnet» και «Wind», με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Στη «Forthnet» οι εργαζόμενοι έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης στο κτίριο της επιχείρησης στον Ταύρο, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους. Στη «Wind» η εργοδοσία, σε μια προσπάθεια να μην αποτυπωθεί η συμμετοχή στην απεργία, ειδοποίησε εργαζόμενους να μην προσέλθουν για δουλειά, επειδή το κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών ήταν «κλειστό», προκαλώντας την παρέμβαση του σωματείου στη διοίκηση ενάντια στο ιδιότυπο «λοκ άουτ».

Στο πλευρό των εργαζομένων και των δύο επιχειρησιακών σωματείων βρέθηκε το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), χαιρετίζοντας την παράλληλη απεργιακή κινητοποίηση. Το κλαδικό συνδικάτο προκήρυξε και το ίδιο απεργία στις δύο επιχειρήσεις, στηρίζοντας τα επιχειρησιακά σωματεία και τον αγώνα τους. Επίσης, μετέτρεψε τη χτεσινή μέρα σε μέρα παν-κινητοποίησης, με εξορμήσεις και συζήτηση με άξονα την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν για κλαδική Σύμβαση.

Στην ανακοίνωσή του, το ΣΕΤΗΠ σημειώνει: «Οι επιχειρησιακές συμβάσεις που οδεύουν στη λήξη τους και οι όποιες κλαδικές - ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει, ήταν αυτές που έθεταν όρια στο βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Γι' αυτό οι εργοδότες, συνολικά και συντεταγμένα, είτε αρνούνται την υπογραφή νέων επιχειρησιακών συμβάσεων ("Forthnet"), είτε βάζουν ως βασική προϋπόθεση μειώσεις για νέους και παλιούς εργαζόμενους (ΟΤΕ, "Wind") είτε δεν μπαίνουν καν σε διαδικασία συζήτησης για ανανέωση της σύμβασης ("Vodafone"). Η ίδια η κατάσταση που διαμορφώνεται και η κοινή τακτική των επιχειρήσεων του κλάδου, αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την αναγκαιότητα για συντονισμένο αγώνα των επιχειρησιακών και του κλαδικού συνδικάτου για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Κατεύθυνση, στην οποία το ΣΕΤΗΠ έχει πάρει πρωτοβουλίες όλο το προηγούμενο διάστημα».

Μιλώντας στους απεργούς στη «Forthnet», ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, έφερε το παράδειγμα των εργαζομένων της «360 Connect», ως χαρακτηριστικό για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει ο συντονισμένος αγώνας κλαδικού και επιχειρησιακού συνδικάτου. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, οι εργαζόμενοι με το επιχειρησιακό σωματείο και σε συντονισμό με το ΣΕΤΗΠ, ανάγκασαν τη διοίκηση να πάρει πίσω τις μειώσεις μισθών που έφταναν στο 20% και είχαν επιβληθεί πριν ένα χρόνο στους εργαζόμενους που μεταφέρθηκαν στην «360 Connect» από τη «ΗΟL».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ