Παρασκευή 30 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Αυξάνονται οι πιέσεις για επέμβαση

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Οσο περνά ο καιρός, η δράση των «τζιχαντιστών» της νιγηριανής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, διευρύνεται στην περιοχή, δίνοντας προσχήματα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτή η τάση αναμένεται να φανεί εντονότερα και σήμερα στη διάσκεψη κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ), που άρχισε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, με κεντρικά ζητήματα τη δράση της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και της Σαμπάμπ στη Σομαλία και την επιδημία του Εμπολα...

Οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ, με πρόσχημα τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου, θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στη διάσκεψη της ΑΕ, καθώς εντείνονται οι πιέσεις χωρών της περιοχής για την ανάληψη περιφερειακής, αφρικανικής ή και διεθνούς (μέσω του ΟΗΕ) στρατιωτικής δράσης. Ο πρόεδρος της Γκάνα, Τζον Μαχάμα, για παράδειγμα, ζήτησε από τους ομολόγους του να καταλήξουν, εάν είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα (Παρασκευή), σε ένα σχέδιο δράσης κατά της Μπόκο Χαράμ «ώστε να λυθεί μία και καλή αυτό το πρόβλημα». Προχτές, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Σαχέλ της Αφρικής, Χιρούτ Γκεμπρέ Σελασιέ, είχε χαρακτηρίσει τη Μπόκο Χαράμ «σοβαρή απειλή αποσταθεροποίησης για το Σαχέλ και όλη την αφρικάνικη ήπειρο».

Χτες, στρατεύματα του Τσαντ που εισήλθαν την Τρίτη στη μεθοριακή νιγηριανή πόλη Μαλουμφατόρι, κατάφεραν να διώξουν κακήν κακώς τους ισλαμιστές ενόπλους της εγκληματικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, μετά από χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις. Κάτοικοι της περιοχής είπαν σε διεθνή πρακτορεία πως οι Τσαντιανοί στρατιώτες έφθασαν στη νιγηριανή πόλη από τη Λίμνη Τσαντ, δίχως να είναι ξεκάθαρο εάν είχαν εξασφαλίσει εκ των προτέρων την άδεια της κυβέρνησης του Νιγηριανού προέδρου Γκουντλάκ Τζόναθαν, που αντιμετωπίζει αποδοκιμασίες εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Το Τσαντ έχει αναπτύξει, επίσης, τις τελευταίες βδομάδες στρατεύματα και στο γειτονικό Καμερούν, στο πλαίσιο συμφωνίας έναντι των «τζιχαντιστών» της Μπόκο Χαράμ που μπαινοβγαίνουν από τη μεθόριο με τη Νιγηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ