Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Δούλεμα ψιλό γαζί από την κυβέρνηση

Δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία στη διοίκηση του ΙΚΑ και το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες γιατροί του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την αποτροπή της παραπέρα υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά και με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος.

Σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των γιατρών με τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας και Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και τη διοίκηση του ΙΚΑ άκουσαν τους αρμόδιους να δηλώνει ο καθένας αναρμόδιος!

Ο ΣΕΥΠΙΚΑ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση σήμερα Παρασκευή (15.6.2001) στις 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση και η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και χτες με συμμετοχή που έφτασε, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, πανελλαδικά το 75%.

Εμπαιγμός και μετάθεση των ευθυνών

Γύρω στις 10 π.μ. οι γιατροί του ΙΚΑ συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας και επιδίωξαν να έχουν συνάντηση με την ηγεσία του. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ.

Λίγο αργότερα η διοίκηση του συλλόγου των γιατρών (ΣΕΥΠΙΚΑ) είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανό, στον οποίο και επέδωσε ψήφισμα, όπου οι γιατροί τονίζουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα, «γιατί δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο τους μισθούς πείνας και εξευτελισμού, την αποικιοκρατική σύμβαση έργου, την υποβάθμισή τους και την υποβάθμιση της παρεχόμενης δωρεάν δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης και των μεγάλων αφεντικών των Ιδιωτικών Ιατρικών Κέντρων».

Ο Χ. Σοφιανός ήταν ο πρώτος που δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει στα αιτήματα και τους παρέπεμψε στο υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η στάση προκάλεσε την έντονη αποδοκιμασία των συγκεντρωμένων, οι οποίοι στη συνέχεια πορεύτηκαν στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ. Ο διοικητής του Μ. Νεκτάριος δήλωσε ότι κατανοεί τα αιτήματά τους και τους κάλεσε... να πιέσουν την κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων τους. Σειρά πήρε μετά ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, που ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα της ΠΦΥ και της ικανοποίησης των αιτημάτων τους αποτελεί πρωτίστως αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.

Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των διαδηλωτών, που παρέμειναν για αρκετή ώρα στην οδό Πειραιώς, έξω από το υπουργείο Εργασίας, επιδοκιμάζοντας τη στάση των κυβερνητικών αρμοδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ