Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αυτοί που δεν ... τα δίπλωσαν συνεχίζουν

Σα να 'ναι παιδιά. Ετσι κατέβηκαν και χτες στους γνώριμους δρόμους τους. Αυτούς του αγώνα, που τους έμαθε πως ό,τι έχουν, το 'χουν κατακτήσει εκεί, διαδηλώνοντας, ματώνοντας. Οπως περήφανοι εργάτες, εργάτριες, υπάλληλοι, ναυτικοί, μικροεπαγγελματίες στα νιάτα τους, έτσι περήφανοι διαδηλωτές και χτες. Οχι τυχαία επέλεξαν να ξεκινήσουν από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (είναι απ' αυτούς, που επέβαλαν την κατάργηση της μισητής ονομασίας «Κοτζιά») και από κει ξεχύθηκαν με ορμή που θα τη ζήλευαν παλικαρόπουλα προς την Ομόνοια να συναντήσουν τα ταξικά αδέλφια τους, τους απεργούς οικοδόμους, που ήδη διαδήλωναν προς το υπουργείο Εργασίας.

Τι κι αν ζεμάταγε ο ήλιος. Πολύ πριν τις 9.30 ήταν στα πόστα τους. Με πικέτες για αναβάθμιση της Υγείας, για ανθρώπινα Ταμεία, για κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων, για κατάργηση του «τρομονόμου», κόντρα στο διάλογο - απάτη. Τους ρωτάς «γιατί» κι απαντούν με μια φωνή: «Για να μην μας ξεζουμίζουν και μετά μας πετάνε στον Καιάδα»! Θα συνεχίσουν, λένε, ν' αγωνίζονται ακούραστα όχι μόνο γι' αυτούς, αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που δε θα πάρουν σύνταξη, αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Εκεί στην Πλατεία της Αντίστασης, θυμήθηκαν τους αγώνες τους, όταν ήταν παιδιά και κάλεσαν, τραγουδώντας, «τα παιδιά να βγούνε στους δρόμους». Πριν ξεκινήσει η πορεία, ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, ο οικοδόμος, πρόεδρος, τώρα, των συνταξιούχων του ΙΚΑ, μας δήλωσε: «Κύριος στόχος μας είναι το Ασφαλιστικό, ζούμε όμως και το πρόβλημα της Υγείας με όλο το υγειονομικό προσωπικό, τους γιατρούς στο δρόμο. Μας αφορά όλους, γι' αυτό και συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Δεν μπορεί η Υγεία να γίνει εμπόρευμα για τους ιδιώτες, είναι κοινωνικό αγαθό, έτσι μαζί με την ανατροπή της αντιασφαλιστικής πολιτικής, αγωνιζόμαστε για δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας, δωρεάν για όλο το λαό». Ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, συμπλήρωσε: «Τα προαπαιτούμενα τα έχει στο τσεπάκι ο Σημίτης από τη στιγμή που λειτουργούν οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι. Κατά συνέπεια, ο αγώνας μας συνεχίζεται, αμείωτος και με ζέστη και με κρύο, θα λιώσει η άσφαλτος και θα σταματήσουμε τις άθλιες αντιασφαλιστικές επιλογές τους. Και σήμερα μαζί με τους οικοδόμους θα πορευτούμε προς το υπουργείο Εργασίας».


Η πορεία ξεκίνησε δυναμικά: «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Καμιά διαπραγμάτευση, καμιά συναλλαγή δεν εμπιστευόμαστε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ», «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» κι όταν συναντήθηκαν με τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής φώναξαν «Του λαού η πάλη θα τη σπάσει, η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Ετσι, πάντα στην πρώτη τη γραμμή, αυτοί που - πράγματι- δικαιούνται να δηλώνουν πως έμαθαν καλά γράμματα στο καμίνι της ταξικής πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ