Κυριακή 29 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Διαμαρτύρονται γιατροί και νοσηλευτές στις ΜΕΘ

Από τη συζήτηση με επικουρικούς νοσηλευτές στη Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου
Από τη συζήτηση με επικουρικούς νοσηλευτές στη Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου
Ο Ν. Καπραβέλος, διευθυντής της Β' Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σημειώνει ότι οι οργανισμοί των νοσοκομείων δεν παίρνουν υπόψη τους τις ανάγκες και τη νοσηρότητα του πληθυσμού. Επομένως, το αίτημα για κάλυψη των οργανικών θέσεων δεν σημαίνει ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες. Για παράδειγμα, οι ΜΕΘ είναι μονάδες οι οποίες λείπουν από τα νοσοκομεία. Ομως η βασική ανάγκη που έχει ο πληθυσμός σε κρεβάτια εντατικής γράφεται «στα παλαιότερα των υποδημάτων».

Στην Α' ΜΕΘ υπάρχουν 19 κλίνες από τις οποίες είναι κλειστές οι 5 και στη Β' ΜΕΘ 12 κλίνες, από τις οποίες οι 4 είναι κλειστές. Συνολικά 9 κρεβάτια κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Με τον οργανισμό του νοσοκομείου ενώνονται στα χαρτιά οι Α' και Β' ΜΕΘ, που παρεμπιπτόντως βρίσκονται σε διαφορετικά κτίρια. Η απόφαση για συνένωση πάρθηκε τη στιγμή που το νοσοκομείο ανακαίνισε τη Β' ΜΕΘ, με χρήματα μέσω ΕΣΠΑ και την έκανε μια υπερσύγχρονη μονάδα. Κανένα ΔΣ δεν υλοποίησε αυτό τον οργανισμό, έτσι συνεχίζουν να διατηρούνται οι δύο μονάδες.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η απαξίωση της Β' ΜΕΘ. Ετσι, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 7 γιατροί και 34 νοσηλεύτριες, για να λειτουργήσουν τα 12 κρεβάτια, η μονάδα είναι στελεχωμένη με δυο μόνιμους γιατρούς, ένα σε απόσπαση και τέσσερις επικουρικούς, δηλαδή προσωρινούς. «Η έλλειψη προσωπικού δεν μας επιτρέπει να λειτουργούμε και τα 12 κρεβάτια, μπορούμε να λειτουργούμε με ασφάλεια τα 8, αλλά χρειάζεται να λειτουργούμε και λειτουργούμε και 9 και 10 βασιζόμενοι στο φιλότιμο των εργαζομένων», λέει ο Ν. Καπραβέλος.

Και οι νοσηλευτές διαμαρτύρονται: «Δουλεύουμε ουσιαστικά με προσωπικό ασφαλείας», λέει η Ασημίνα Κυρομίτη.«Δουλεύουμε τα 8 κρεβάτια με 24 αδελφές από τις οποίες η μια φεύγει με απόσπαση και η άλλη είναι με τρίμηνη σύμβαση. Επιπλέον έχουμε και 3 χώρους για απομόνωση των ασθενών. Το βράδυ δουλεύουμε με 4 νοσηλευτές, κάτω από το όριο ασφαλείας».

Τραυματιοφορέα έχει έναν, μόνο τις καθημερινές και μόνο το πρωί. Προβληματική είναι και η καθαριότητα. Οι ΜΕΘ καθαρίζονται όπως και κάθε άλλη κλινική, δηλαδή μόνο στην πρωινή βάρδια και μόνο τις καθημερινές. Τις υπόλοιπες ώρες και μέρες καλύπτονται με μια καθαρίστρια που έχει ταυτόχρονα την ευθύνη και για άλλα κτίρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ