Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε ρόλο μάνατζερ για την ενσωμάτωση των βαλκανικών συνδικάτων

Αρχές Ιούλη έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο ίδρυσης του «Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης», οι εργασίες συγκρότησης του οποίου ξεκίνησαν πέρσι, με πρωταγωνιστή την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης ΝΤ ΑΔΕΔΥ (ΕΔΟΘ), που ανέλαβε εθελοντικά την πρωτοβουλία να συμβάλει στην προσπάθεια προσαρμογής της δημόσιας διοίκησης των βαλκανικών χωρών στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος Interreg 2, με τίτλο «Διασυνοριακό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στη Βαλκανική». Είναι ύψους 120 εκατ. δραχμών - με ανοιχτή την οροφή - και σ' αυτό συμμετέχουν η ΕΔΟΘ ως επικεφαλής, το βουλγαρικό KNSB, το Συνδικάτο Εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση (UPOZ) της ΠΓΔΜ και το Ανεξάρτητο Συνδικάτο εργαζομένων στην Υγεία (CITUHEA) της Αλβανίας.

Στα πλαίσια του προγράμματος είχαν προγραμματιστεί να γίνουν τρεις ημερίδες: Στη Βουλγαρία τέλη Μάη, όπου παρουσιάστηκαν αποτελέσματα έρευνας που είχε αναλάβει ελληνική επιστημονική ομάδα για την κατάσταση στην εκπαίδευση της Βουλγαρίας. Στις αρχές Ιούνη σε Αλβανία με θέμα τα δεδομένα και την προοπτική του συστήματος Υγείας και στην ΠΓΔΜ με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετά την ολοκλήρωση του παραπάνω κύκλου, αναμένεται και η τελική εργασία, ίδρυσης και μόνιμης λειτουργίας του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και χώρο στέγασης το κτίριο της ΕΔΟΘ.

Η πρωτοβουλία αυτή προωθείται από ΠΑΣΚΕ και «Αγωνιστική Συνεργασία» και στηρίζεται πολιτικά από τη ΔΑΚΕ. Και όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Δ. Κίτσιος, είχε δηλώσει το 1997, όταν κατατέθηκε η πρόταση για έγκριση του προγράμματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, «η πρόταση ανταποκρίνεται πλήρως στο πνεύμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με τους λαούς των Βαλκανίων, μέσα από μη κυβερνητικούς φορείς».

Στόχος της ΕΕ, μέσα από τις δράσεις του προγράμματος Interreg 2, είναι η προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης (ΔΔ) και ειδικότερα οι τομείς της Υγείας, Παιδείας, ΤΑ, στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δηλαδή, η προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αγοράς και η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, η γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων, οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών, η κατάργηση της μονιμότητας, η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, των ελαστικών ωραρίων, η σύνδεση της αμοιβής με την εντατικοποίηση της εργασίας και το βαθμό υποταγής των εργαζομένων, κλπ. Ουσιαστικά προωθείται η προσαρμογή της ΔΔ, μέσα από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στις ανάγκες του κεφαλαίου, εγχώριου και ευρωπαϊκού, ώστε να διευκολύνεται η διείσδυση και δράση των επιχειρήσεων. Αλλος σημαντικός στόχος φαίνεται πως είναι η χειραγώγηση των συνδικάτων της Βαλκανικής και η ενσωμάτωσή τους στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Ετσι, η ΕΔΟΘ φαίνεται πως «πέρα από τη συνεργασία που προσφέρει στο ελληνικό κράτος για την υλοποίηση του προγράμματος, διαμεσολαβεί σε ρόλο συνδικαλιστικού μάνατζερ για την ενσωμάτωση των βαλκανικών συνδικάτων», όπως αναφέρει σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Β. Θεοδωρακόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΕΔΟΘ, που πρόσφατα μετείχε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία για θέματα εκπαίδευσης.

Μια ημερίδα που συνέβαλε σ' αυτόν ακριβώς τον προσανατολισμό, θέτοντας τις γενικές κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθούν οι αλλαγές-προσαρμογές στην εκπαίδευση για να γίνει πιο εύκολη η σύνδεση με την «ευρωπαϊκή οικογένεια». Και όλα αυτά συμβαίνουν σε χώρες που, όπως όλα δείχνουν, οι προσαρμογές στα ευρωπαϊκά δεδομένα προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Στη Βουλγαρία, π.χ., τα περισσότερα εργοστάσια έχουν κλείσει, τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά, ακόμη δεν έχουν θεσμοθετηθεί συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εφαρμόζεται η ατομική συμφωνία για το μεροκάματο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις πληρώνεται στο χέρι κάθε βράδυ από τον εργοδότη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ