Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
ΟΧΙ στο ξεπούλημα με 24ωρη απεργία
  • Ενωμένοι εξακολουθούν να αντιστέκονται, προστατεύοντας «τα συμφέροντα της εταιρίας, των εργαζομένων, αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου»
  • Νέα απεργία την επόμενη Τρίτη 26 Ιούνη

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) δηλώνουν οι τεχνικοί της εταιρίας, οι οποίοι χτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία.

Η απεργία είχε προκηρυχτεί από ημέρες, αλλά - όπως γίνεται συνήθως - η διοίκηση της ΟΑ προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Ομως, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας έκρινε νόμιμη, βάσιμη και δικαιολογημένη την 24ωρη απεργία. Η απόφαση αυτή βγήκε στις 12.20 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην πλειοψηφία των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, να κάνουν λόγο χτες για «αιφνιδιαστική απεργία», που «προκάλεσε ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό». Βέβαια, ο μόνος υπεύθυνος για την ταλαιπωρία είναι η διοίκηση της ΟΑ. Είτε επειδή θεωρούσε δεδομένο ότι η απεργία θα θεωρηθεί παράνομη, είτε επειδή άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι - στο πλαίσιο της διαρκούς πολιτικής απαξίωσης του εθνικού αερομεταφορέα - δεν ενημέρωσε έγκαιρα για την πιθανότητα ματαίωσης των δρομολογίων. Βέβαια, έσπευσε χτες να ζητήσει υποκριτικά συγνώμη, λέγοντας ότι η ταλαιπωρία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η δικαστική απόφαση για την απεργία είχε κοινοποιηθεί στην εταιρία πολύ νωρίτερα...

Σημειώνεται ότι η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση των τεχνικών της ΟΑ άρχισε λίγες ώρες μετά την υποβολή των προσφορών των τεσσάρων υποψήφιων αγοραστών για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του εθνικού αερομεταφορέα. Και αυτό επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τέσσερις Ενώσεις Τεχνικών: Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροσκαφών ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ), Ενωση Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών και Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ - Π), Σύλλογος Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΟΑ (ΣΗΜΟΑ) και Σύλλογος Τεχνικού Επιστημονικού Προσωπικού ΟΑ (ΣΤΕΠΟΑ). Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι την ώρα που οι υποψήφιοι μνηστήρες της ΟΑ καταθέτουν τις απαξιωτικές τους προσφορές για την «καταλήστευση» του εθνικού αερομεταφορέα, οι τεχνικοί «αντιστεκόμαστε σε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της εταιρίας, των εργαζομένων, αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου».

Οι τεχνικοί της ΟΑ κήρυξαν την 24ωρη απεργία, με αιτήματα: Την πρόσληψη προσωπικού για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες της τεχνικής βάσης και της υπηρεσίας υποστήριξης εφοδίων. Τη διατήρηση και ανάπτυξη της τεχνικής βάσης και όχι κατάργηση και ξεπούλημα που οδηγεί στην ανεργία 1.200 εργαζόμενους.

«Οι απεργούντες τεχνικοί δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με αποφασιστικότητα και ενωμένοι, ενάντια στο ξεπούλημα της ΟΑ, προστατεύοντας τα συμφέροντα τόσο της εταιρίας όσο και των εργαζομένων και ικανοποιώντας παράλληλα το αίσθημα του απλού Ελληνα πολίτη, ο οποίος αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την πρόοδο της πατρίδας», καταλήγει η ανακοίνωση των τεσσάρων Ενώσεων των τεχνικών της ΟΑ.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση των τεχνικών για ενωτικό αγώνα ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης, πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία σε γενικές συνελεύσεις του κλάδου.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Ενώσεων Τεχνικών καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, ενώ η ΕΠΤΑΟΑ έχει κηρύξει ήδη νέα 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη, 26 Ιούνη.

Απόφαση κόλαφος

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε τη νύχτα της Δευτέρας από τον πρόεδρο Πρωτοδικών Σπύρο Παπαδάκη, ο οποίος σημείωσε πως η απεργία «είναι νόμιμη, αφού πριν από την έναρξή της τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις και διαδικασίες που ορίζει ο νόμος, δηλαδή ο ορισμός προσωπικού ασφαλείας, η νομότυπη απόφαση γενικής συνέλευσης και η εμπρόθεσμη ειδοποίηση της ενάγουσας με την αντίστοιχη πρόσκλησή της σε δημόσιο διάλογο».

Οσον αφορά τα αιτήματα, ο δικαστικός λειτουργός τονίζει ότι «είναι μεγάλης σπουδαιότητας και αποδεικνύεται ότι είναι βάσιμα και δικαιολογούν την κήρυξή της, αφού ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ υφίσταται κίνδυνος να πωληθεί σε τρίτους, οι οποίοι δεν προτιμούν τη διατήρηση και ανάπτυξη της τεχνικής βάσης, που κατά το μέγιστο τμήμα της έχει τις εγκαταστάσεις της ακόμα στο Ελληνικό, εφόσον οι εγκαταστάσεις στο νέο διεθνές αεροδρόμιο δεν έχουν προχωρήσει και υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το χρόνο αποπεράτωσης των έργων. Ενόψει δε της μεγάλης σπουδαιότητας του τμήματος της τεχνικής βάσης της ενάγουσας εταιρίας, υφίσταται βάσιμος κίνδυνος να πωληθεί αυτή σε χαμηλότερη τιμή, εκδηλώνοντας τη μη επιθυμία των αγοραστών να αποκτήσουν και τον τομέα της τεχνικής βάσης, με περαιτέρω συνέπεια ο αγοραστής που θα αποκτήσει το πακέτο των μετοχών της ενάγουσας να προβεί σε μαζικές απολύσεις των τεχνικών υπαλλήλων και έτσι να δημιουργηθεί ανεργία σε 1.000 υπαλλήλους που εργάζονται στην ενάγουσα».

Στο σημείο αυτό προστίθεται στην απόφαση ότι «πριν από οκτώ χρόνια οι τεχνικοί υπάλληλοι ήταν 1.800», πράγμα που καθιστά «αναγκαία την πρόσληψη ακόμα τουλάχιστον 400 μονίμων τεχνικών υπαλλήλων και ορισμένου αριθμού εποχικών μη μονίμων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ενάγουσας και για να γίνεται καλύτερη συντήρηση στα αεροσκάφη της ΟΑ με περαιτέρω θετικό αποτέλεσμα υπέρ του κοινωνικού συνόλου, αφού θα υπάρχει άμεσος έλεγχος από την ίδια την ενάγουσα και θα εξασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά των επιβατών».

Στην απόφαση επισημαίνεται, τέλος, πως «ο ισχυρισμός της ενάγουσας ότι θα χάσει 800 εκατ. δρχ. λόγω της απεργίας δεν ευσταθεί» και ότι «δεν κινδυνεύει η ενάγουσα οικονομικά από την απεργία, καθώς δεν αποδείχτηκε ότι η ζημιά που θα πάθει είναι δυσαναλόγως μεγάλη σε σχέση με το όφελος των εναγομένων συνδικαλιστικών ενώσεων από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ