Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Εκδηλώσεις για τα 48 χρόνια από την επιβολή της χούντας

Από την πρωινή εκδήλωση στο μνημειακό - ιστορικό χώρο του κολαστηρίου του ΕΑΤ - ΕΣΑ
Από την πρωινή εκδήλωση στο μνημειακό - ιστορικό χώρο του κολαστηρίου του ΕΑΤ - ΕΣΑ
Εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη 48η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, διοργάνωσε χτες ο «Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974».

Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο πάρκο Ελευθερίας.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Νίκος Τριανταφύλλου, τόνισε, μεταξύ άλλων: «48 χρόνια μετά το πραξικόπημα ο λαός μας συνεχίζει να αγωνίζεται για κοινωνικά δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες και κατακτήσεις. Συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στη βία του κεφαλαίου και την καταστολή. Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό, με την προβαλλόμενη θεωρία των δύο άκρων, σε Ελλάδα και Ευρώπη (...) Παρακολουθούμε το δράμα των προσφύγων που πνίγονται στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την κατάσταση που δημιούργησαν στις χώρες τους οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Καταδικάζουμε τις προκλήσεις, τις χυδαιότητες και τη δράση των διάφορων φασιστικών μορφωμάτων, όπως αυτό της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, που καλλιεργούν τον εθνικισμό, τη ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία». Κατέληξε λέγοντας: «Διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια σε καταπίεση και εκμετάλλευση. Για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Για την κοινωνία των προσδοκιών, των ονείρων και των αγώνων μας».

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή από εκπροσώπους κομμάτων και φορέων. Στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ κατέθεσαν οι Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του Κόμματος. Εκ μέρους της ΚΝΕ, στεφάνι κατέθεσε η Τόνια Γαρδούνη, μέλος του ΚΣ, ενώ εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), στεφάνι κατέθεσε ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α.

Παραβρέθηκαν ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Τόσκας, αντιπροσωπείες από πολιτικά κόμματα (ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ), εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων της Περιφέρειας Αττικής κ.ά.

Το απόγευμα, σε εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 - 1974 στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Ν. Τριανταφύλλου και εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ, ενώ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους Αν. Γκίκα, διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών, Π. Μηλιαράκη, νομικό και Γ. Λουκά, πρόεδρο του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας.

  • Αμέσως μετά την πρωινή εκδήλωση στο πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Μουσείο Αντιδικτατορικής και Δημοκρατικής Αντίστασης που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, ακολούθησε εκδήλωση, όπου τα Ελληνικά Ταχυδρομεία παρουσίασαν την αναμνηστική σειρά Γραμματοσήμων, που δημιούργησαν μετά από αίτημα του ΣΦΕΑ, απεικονίζοντας τις μορφές των αγωνιστών Σπύρου Μουστακλή, Δημήτρη Οπρόπουλου, Σάκη Καράγιωργα, Κώστα Γεωργάκη, Γιάννη Χαλκίδη, Γιώργου Τσαρουχά, Παναγιώτη Ελή και Νικηφόρου Μανδηλαρά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ