Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τις εντυπώσεις ο τσακωμός στην Επιτροπή της Βουλής

Οταν η συζήτηση μπήκε στο «διά ταύτα», κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι διαφωνούν μόνο στους τύπους

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου αναμενόταν να ψηφιστεί επί της αρχής, συζητιέται από χτες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την υφαρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα, ενώ αύριο Παρασκευή η ΠΝΠ θα τεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα, με δήλωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημείωνε ότι «καταγγέλλει τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που βάζει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στα διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ συνεχίζει τη δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με αποφάσεις των διοικήσεών τους. Είναι η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης σε ένα μήνα, συνεχίζοντας τις απαράδεκτες και αυταρχικές διαδικασίες που προηγούμενα κατάγγειλλε».

Πριν την έναρξη της χθεσινής συζήτησης, οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα διαδικαστικά, οδήγησε δυο φορές σε διακοπή της συνεδρίασης. Παίρνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Ας αφήσουμε τα κροκοδείλια δάκρυα. Γιατί και η σημερινή κυβέρνηση και στο περιεχόμενο και στη μορφή εφαρμόζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και η προηγούμενη κυβέρνηση με ΠΝΠ έπαιρνε μια σειρά σημαντικές αποφάσεις. Τώρα στο ρόλο της αντιπολίτευσης σηκώνει και αυτή κουρνιαχτό.

Εμείς, λοιπόν, είμαστε καθαροί. Οι ΠΝΠ δεν αποτελούν μέσο συζήτησης και νομοθετικής διαδικασίας, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα να τοποθετηθούν τα κόμματα επί της ουσίας. Δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να νομοθετεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και από αυτή την άποψη αποτελεί μία κατακριτέα κατά τη γνώμη του ΚΚΕ ενέργεια, στην οποία για δεύτερη φορά η κυβέρνηση μέσα σε δύο μήνες έχει προχωρήσει».

Το ΚΚΕ απαίτησε την απόσυρση της ΠΝΠ. Οταν, εξάλλου, η συζήτηση μπήκε στο διά ταύτα, η κριτική των κομμάτων αυτών επικεντρώθηκε, σύμφωνα με όσα είπε ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Δήμας στα περί «προχειρότητας των χειρισμών στη κυβέρνηση στα δημοσιονομικά της χώρας» και ότι με τη ΠΝΠ «στερείτε επιπλέον πόρους για την ιδιωτική οικονομία και τις επενδύσεις. Πρόκειται για ξεκάθαρο υφεσιακό μέτρο ενάντια στην ανάπτυξη».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να δίνετε άλλοθι στην πολιτική νομιμοποίηση στις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν τα αποθεματικά των ταμείων, των πανεπιστήμιων, των νοσοκομείων σε ομόλογα ή ρέπος που τελικά "κουρεύτηκαν" με το PSI. Στην πράξη έχει αποδειχτεί πως όταν θέλετε να υπηρετήσετε τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δεν σέβεστε ούτε το σύνταγμα που εσείς ψηφίζετε». Πρόσθεσε ακόμη ότι η ΠΝΠ είναι ενταγμένη στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ