Σάββατο 2 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Συνεδριάζει μεθαύριο στο φόντο παζαριών των μονοπωλίων

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) συγκαλείται τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Το ΕΣΕΠ συστάθηκε με νόμο το 2003 ως «συμβουλευτικό» όργανο διαμόρφωσης «εθνικής στρατηγικής» και «εθνικής συναίνεσης» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, δηλαδή στρατηγικής υπέρ του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει, καθώς το ΕΣΕΠ ουσιαστικά βάζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν τον κολαούζο της εκάστοτε κυβέρνησης (τα αστικά δεν έχουν πρόβλημα να το κάνουν), ενώ όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, μπορούν να λένε τις απόψεις τους στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της Δευτέρας είναι η εξέταση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο φόντο της επανεκκίνησης της διαδικασίας Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, αλλά και της επικείμενης επίσκεψης του Κοτζιά, στις 12 Μάη, στην Τουρκία για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, λίγο πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.

Βασικός τους άξονας η επίτευξη κάποιου συμβιβασμού των μονοπωλίων των δύο πλευρών ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου στο Αιγαίο και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλα θέματα που προγραμματίζεται να συζητηθούν είναι, μεταξύ άλλων, η λειτουργία της Ελληνικής Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών καθώς και η συμμετοχή της Ελλάδας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNIDO).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ