Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζεται η αμφισβήτηση Σαμαρά

Προβληματισμός στα επιτελεία του συστήματος για τις εναλλακτικές στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού σκηνικού

Για τη δυνατότητα της ΝΔ να παίξει το ρόλο της ως βασικός πυλώνας κυβερνητικής εναλλαγής στο αστικό πολιτικό σκηνικό ανησυχούν τα επιτελεία του συστήματος...

Eurokinissi

Για τη δυνατότητα της ΝΔ να παίξει το ρόλο της ως βασικός πυλώνας κυβερνητικής εναλλαγής στο αστικό πολιτικό σκηνικό ανησυχούν τα επιτελεία του συστήματος...
Συνεχίζεται η αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρά από μια σειρά αστικά επιτελεία, ως προς την ικανότητά του, υπό την καθοδήγησή του, η ΝΔ να αναδειχτεί εκ νέου σε εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης της χώρας.

Σε αυτήν τη βάση έγραφε χτες η «Καθημερινή»: «Η ΝΔ οφείλει να ευχαριστήσει το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και, προσωπικώς, τον Νίκο Μαραντζίδη, διότι η τελευταία τους έρευνα καταγράφει την αληθινή δύναμη της σημερινής ΝΔ: Αθροίζεται στο 15,5%, όσοι δηλαδή είναι εκείνοι που απαντούν ότι η επίδοση της κυβέρνησης στην οικονομία θα ήταν καλύτερη αν σήμερα είχαμε κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Στο ίδιο ερώτημα εκπλήσσει επίσης το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη υπό κυβέρνηση Σαμαρά, φτάνουν το 56,5% (...) Αδικα ή μη, πάντως, τα ποσοστά αυτά είναι πραγματικά. Καταγράφουν το μέγεθος του κακού που έχει προξενήσει ο Αντ. Σαμαράς στον εαυτό του και στην υστεροφημία του. Τι περισσότερο χρειάζεται κάποιος για να αντιληφθεί ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι το σοβαρότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της ΝΔ;».

Και η «Καθημερινή» συνεχίζει βάζοντας ανοιχτά θέμα αλλαγής ηγεσίας: «Η επιχειρηματολογία της πλευράς Σαμαρά, εντούτοις, λέει ότι θα ήταν παρακινδυνευμένη υπόθεση η αλλαγή ηγεσίας ενόσω η χώρα βρίσκεται στην παρούσα φάση της κρίσης και καταδικάζει αυτές τις ιδέες ως "εσωστρέφεια". Είναι, όμως, το ακριβώς αντίθετο εκείνο που ισχύει. Εσωστρέφεια είναι η ΝΔ του 15%, δηλαδή η παραμονή του Σαμαρά στην ηγεσία, ενώ η αντικατάστασή του είναι εξωστρέφεια - αν, τελοσπάντων, αυτό είναι το ζητούμενο. Είναι, βέβαια, δύσκολο να επιδιορθώσεις το πλοίο χωρίς να σταματήσεις τον πλου του, αλλά αυτό δεν είναι που πρέπει να κάνουμε και στο κράτος και την οικονομία μας; Πώς περιμένει η ΝΔ να της εμπιστευτούν αυτό το καθήκον οι ψηφοφόροι, όταν δεν μπορεί το πετύχει στον εαυτό της;»...

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το κύριο άρθρο των «Νέων» σχολίαζε ως εξής τη συνέντευξη που έδωσε ο Αντ. Σαμαράς στο «Mega»: «Θα περίμενε κανείς την ανακοίνωση μιας μεγάλης πρωτοβουλίας που θα στήριζε τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Αντ' αυτού, ως κύρια είδηση προέκυψε η δήλωσή του ότι μια μέρα πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητα Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας είχε προτείνει στον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος απάντησε αρνητικά (...) Το χειρότερο είναι η αίσθηση του κενού στην πολιτική σκηνή: Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μπορέσει να καθιερωθεί ως εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση. Σήμερα, μια αντίστοιχη εναλλακτική πρόταση δε διαφαίνεται στον ορίζοντα».

Περιοδεία Σαμαρά εν μέσω εσωκομματικών διεργασιών

Ο δε Αντ. Σαμαράς, επιχειρώντας να απεγκλωβιστεί από τη μέγκενη της αμφισβήτησης, ξεκινά από σήμερα τριήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, με σταθμούς σε Χαλκιδική (θα μιλήσει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ), Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Ενδεικτικά πάντως των διεργασιών και της κόντρας στο εσωτερικό της ΝΔ είναι όσα συμβαίνουν στην παράταξή της στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που έχει επικεφαλής τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Οι τρεις δημοτικοί του σύμβουλοι (Χρ. Τεντόμας, Θ. Πλεύρης, Δ. Κωνσταντάρας) δήλωσαν ότι «ανεξαρτητοποιούνται», όπως και τέσσερις από τους επτά διαμερισματικούς του συμβούλους.

Σε ανακοίνωσή του ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αφήνει μια αιχμή ότι μπορεί να λειτουργούν και «ως εντολοδόχοι ξεκαθαρίσματος εκκρεμοτήτων από συγκεκριμένες κομματικές ομάδες». Μιλά επίσης και για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες», όπως και για... αχθοφόρους «παλαιοπολιτικών συμπεριφορών και ακραίων απόψεων που άλλωστε καταδικάστηκαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές». Αλλη μια σπόντα αυτή, ενταγμένη στη γενικότερη κριτική που ασκείται στον Σαμαρά από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ότι επί ημερών του το κόμμα «μπάταρε» πολύ στα «δεξιά», χάνοντας επαφή με το λεγόμενο «μεσαίο χώρο».

Στην ίδια βάση, η πλευρά Σπηλιωτόπουλου φέρεται να αποδίδει τις αποχωρήσεις σε δάκτυλο της ηγεσίας, καθότι συμμετείχε σε συναντήσεις στελεχών με αντικείμενο την αλλαγή ηγεσίας και τακτικής της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ