Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαφαινόμενη συμφωνία φέρνει νέο αντεργατικό μνημόνιο

Την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ σχολίασε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης για το αθλητικό νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, ανέφερε τα εξής:

«Πολύ σύντομα η κυβέρνηση φρόντισε να μας επιβεβαιώσει. Επιβεβαιωθήκαμε από την κοινή δήλωση του κ. Γιούνκερ με τον κ. Τσίπρα. Τι λέει σε αυτή την κοινή δήλωση; Οτι καταγράφηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και "εταίρων" πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, δεν είχε καταργηθεί μαζί με την τρόικα και τα μνημόνια; Φαίνεται πως δεν καταργήθηκε, όπως δεν καταργήθηκαν και άλλα πράγματα. Και από αυτή την άποψη, ιδιαίτερη μνεία έγινε για το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Ετσι, οι "κόκκινες γραμμές" ξεθώριασαν, έγιναν ροζ. Συνεχίζονται, λοιπόν, οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό στο όνομα της βιωσιμότητας. Κάθε φορά η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού ήταν το πρόσχημα, το όχημα για να περάσουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Στο όνομα αυτό θα έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κατά συνέπεια, η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό γίνεται όχι για να βελτιωθεί η θέση των συνταξιούχων, αλλά, όπως λέγεται στη δήλωση, για να αποφευχθεί η φτώχεια στην τρίτη ηλικία. Δηλαδή, τι να κάνετε; Ενα δίχτυ προστασίας από τη φτώχεια, όπως η λεγόμενη εθνική σύνταξη του κ. Λοβέρδου των 360 ευρώ.

Και όσον αφορά την αγορά εργασίας, η όλη συζήτηση γίνεται όχι για να αποκατασταθούν οι απώλειες από τα μνημόνια, όχι για να παρθούν πίσω οι ανατροπές οι οποίες έγιναν στις εργασιακές σχέσεις και τις ΣΣΕ, αλλά για να κινηθεί στην ίδια ακριβώς ρότα.

Ποια ρότα δηλαδή; Να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα που θα κατοχυρώνει την ανταγωνιστικότητα και θα πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δηλαδή, συνέχιση στην ίδια ρότα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Κατά συνέπεια, η διαφαινόμενη συμφωνία θα φέρει ένα νέο αντεργατικό, αντιλαϊκό μνημόνιο. Καμία αυταπάτη. Σήμερα κιόλας πρέπει να οργανωθεί η πάλη του λαού, η λαϊκή αντεπίθεση που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ