Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Οι αλληλοπαρακολουθήσεις και πάλι στη φόρα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τριβές έχουν δημιουργηθεί στη συγκυβέρνηση των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών - που επιχειρείται να διασκεδαστούν - με αφορμή την αποκάλυψη ότι η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) συνεργαζόταν με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, για να παρακολουθεί αξιωματούχους και εταιρείες στην Ευρώπη. Βεβαίως, η ανταλλαγή πληροφοριών μυστικών υπηρεσιών δεν είναι κάτι παράξενο, ενώ επίσης την ίδια ώρα που αυτές οι υπηρεσίες συνεργάζονται έναντι τρίτων και η μια κατασκοπεύει την άλλη, αφού τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια σε γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο. Αλλωστε, πολύ πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση είχε δυσαρεστηθεί γιατί η αμερικανική NSA παρακολούθησε ακόμα και τις επικοινωνίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ. Τώρα αποκαλύπτεται ότι Γερμανοί και Αμερικανοί παρακολουθούσαν γαλλικούς στόχους.

Η Μέρκελ έσπευσε να καθησυχάσει τον εταίρο της ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομίας ότι θα διαλευκανθεί και ότι δεν κινδυνεύει η συγκυβέρνηση, κάτι που εκτίμησε και ο Γκάμπριελ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ αντιδρώντας στις πληροφορίες για παρακολουθήσεις αξιωματούχων του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, του προεδρικού μεγάρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε με νόημα ότι «η γαλλογερμανική φιλία θα ξεπεράσει και ξεπερνάει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί» και ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στη γερμανική κυβέρνηση ότι θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις».

Το ζήτημα, βέβαια, εντάσσεται στο πλαίσιο των υπαρκτών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπου ωστόσο είναι δεδομένη η από κοινού επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ανακοινώθηκε η σύλληψη 4 Γερμανών υπηκόων, τρεις άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας από 22 έως 56 ετών, που θεωρούνται ότι ανήκαν στη ρατσιστική ακροδεξιά οργάνωση «Εταιρεία της Παλιάς Σχολής» και ετοίμαζαν επιθέσεις κατά μουσουλμάνων, τεμενών και χώρων φιλοξενίας προσφύγων αιτούντων άσυλο στη Γερμανία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ