Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ξαναζεσταίνονται» οι διχοτομικές διαπραγματεύσεις

Πρωτίστως η ενέργεια, αλλά όχι μόνο, είναι η αφορμή της επαναφοράς διχοτομικών σχεδίων προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες των μονοπωλίων
Πρωτίστως η ενέργεια, αλλά όχι μόνο, είναι η αφορμή της επαναφοράς διχοτομικών σχεδίων προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες των μονοπωλίων
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο «νέο πνεύμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης» που - σύμφωνα με τον ΟΗΕ - υπάρχει για το «ότι η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική διευθέτηση» το Κυπριακό, αναφέρθηκε χτες ο εκπρόσωπος του γγ του Οργανισμού Στέφαν Ντουζαρίκ, ενόψει της άτυπης συνάντησης που θα γίνει τη Δευτέρα. Θυμίζουμε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του νέου ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Χτες, ο Ακιντζί έκανε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά μετά από τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Το απόγευμα αναμενόταν να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τη μεριά του, ο Αναστασιάδης θα συναντήσει τις επόμενες μέρες τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (στο περιθώριο των εκδηλώσεων που θα γίνουν στη Μόσχα για τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου), ενώ θα συνομιλήσει τηλεφωνικά και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι επαφές, παρασκηνιακές και μη, είναι εντατικές σε όλες τις πλευρές, καθώς πολλοί μιλούν για «οριστική λύση», που μάλιστα θα έρθει ως το τέλος του 2015. Αλλωστε η κοινή δήλωση των δύο πλευρών και ηγετών των κοινοτήτων του νησιού, από τις 11 Φλεβάρη του 2014, για τα δύο «συνιστώντα κράτη» φέρνει πιο κοντά τα διχοτομικά σενάρια. Με δεδομένη τη γεωστρατηγική της θέση, τους ενεργειακούς διαδρόμους που την διασχίζουν, αλλά και τα σημαντικά αποθέματα στη γύρω περιοχή (εντός και εκτός της δικής της ΑΟΖ), η Κύπρος και η «τύχη» της θα αλληλεπιδράσουν με μια σειρά ισορροπίες και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, γι' αυτό και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα δηλώνουν «παρών» στις εξελίξεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με μεγάλα μονοπώλια από πολλούς κλάδους που προσδοκούν βελτίωση των συνθηκών για τις μπίζνες τους. Η «κινητικότητα» αυτή αποτυπώνεται και στο διήμερο συνέδριο που ξεκινά σήμερα στα Κατεχόμενα με θέμα «Η γεωπολιτική των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και το περιεχόμενο της νομοθεσίας της ΤΔΒΚ (σ.σ.: "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου") για το πετρέλαιο». Διοργανωτής - όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ - είναι το επιμελητήριο μηχανικών ορυκτών, μεταλλουργίας και γεωλογίας και μεταξύ άλλων θα συζητηθούν η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό, οι διαπραγματεύσεις και οι προϋποθέσεις για μια περιεκτική «λύση» στο Κυπριακό κτλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ