Παρασκευή 22 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Διαδήλωση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου και του εθνικού αερομεταφορέα TAP, πραγματοποίησαν χτες στη Λισαβόνα χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο αλλά και από άλλους κλάδους μετά από κάλεσμα των συνδικάτων. Το κάλεσμα είχε απευθύνει η Ομοσπονδία των Συνδικάτων στις Μεταφορές και τις Τηλεπικοινωνίες (Federacio dos Sindicatos de Transportes e Comunicacioes) που ανήκει στη δύναμη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πορτογαλίας (CGTP-IN). Στο πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων της κεντροδεξιάς κυβέρνησης είναι επίσης το μετρό και οι εταιρείες μεταφοράς «Carris», «Soflusa e Transtejo». Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν αυτά τα σχέδια και καλούν σε κοινό αγώνα όλους τους εργαζόμενους.

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι «διασώθηκαν» προχτές 900 μετανάστες στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Τρίτων» που έγινε με τη συμμετοχή και ενός γαλλικού πολεμικού πλοίου. Σε ένα «αυτοσχέδιο πλεούμενο» εντοπίστηκε και ένα πτώμα, με τις αρχές να κάνουν λόγο για «ακραίες» συνθήκες που επικρατούν στα «καρυδότσουφλα», όπου οι δουλέμποροι στοιβάζουν εκατοντάδες ανθρώπους. Και ενώ χιλιάδες μετανάστες ξεσπιτώνονται εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών, το δράμα τους αξιοποιείται από την ΕΕ για να εξαπολυθούν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από πλημμύρες που σημειώθηκαν στην κεντρική και νότια Κίνα. Οι αρχές αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στην επαρχία Ζιανγκσί όπου 65.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Σε ορισμένες περιοχές, το ύψος του νερού έφτασε τα δυο μέτρα και ακυρώθηκαν διάφορες πτήσεις.

ΣΕΟΥΛ.-- Την 5η Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των MIKTA (που συναποτελούν οι Μεξικό, Ινδονησία, Κορέα Νότια, Τουρκία και Αυστραλία) φιλοξενεί η Σεούλ. Η ΜΙΚΤΑ αποτελεί προς το παρόν ένα είδος άτυπης συνεργασίας των παραπάνω χωρών που ξεκίνησαν τις μεταξύ τους συναντήσεις το 2013, επιβεβαιώνοντας τις πολυεπίπεδες διεργασίες και τα «παζάρια» που συντελούνται στο φόντο και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν-χι όρισε νέο πρωθυπουργό της χώρας τον μέχρι πρότινος 58χρονο υπουργό Δικαιοσύνης Hwang Kyo-ahn. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός Lee Wan-koo παραιτήθηκε τον Απρίλη, μετά την εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς, αφού κι αυτός με τη σειρά του είχε υπηρετήσει μόλις δυο μήνες.

ΚΑΪΡΟ.-- Εκπρόσωπος τζιχαντιστών παραρτήματος του «Ισλαμικού Κράτους» στην Αίγυπτο, που την αποκαλούν «Ισλαμική Επαρχία του Σινά», απείλησε χτες με επιθέσεις Αιγύπτιους δικαστές, αστυνομικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενας 20χρονος Βρετανός από το νότιο Λονδίνο συνελήφθη χτες με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να ενταχθεί στην ένοπλη οργάνωση Σομαλών τζιχαντιστών μισθοφόρων, Αλ Σαμπάμπ, για να πολεμήσει με το μέρος τους στο Κέρας της Αφρικής.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Επιδημία χολέρας σε στρατόπεδα Μπουρουντιανών προσφύγων στην Τανζανία έχει προκαλέσει, τις τελευταίες μέρες, το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ουγκάντα, σημειώνοντας ότι απειλείται η ζωή και η υγεία εκατοντάδων προσφύγων λόγω των δραματικών ελλείψεων σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Εκρήξεις όλμων μέσα σε κτίριο της αποστολής του ΟΗΕ στην πόλη Μελούτ του Νοτίου Σουδάν προκάλεσε χτες το θάνατο τεσσάρων ατόμων, εκ των οποίων ένα παιδί. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ διαπιστώνουν ανάφλεξη των συγκρούσεων στην περιοχή, με στόχο τον έλεγχο στρατηγικής πετρελαιοπηγής, ανάμεσα στο νοτιοσουδανικό στρατό και ενόπλους αντικαθεστωτικούς του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας ανακοίνωσε χτες ότι απελευθερώθηκαν 60 Τυνήσιοι που είχαν συλληφθεί από τις αρχές στη Λιβύη, επειδή είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τζέικομπ Ζούμα, απολογήθηκε χτες στην κυβέρνηση της γειτονικής Μοζαμβίκης για τις πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών στη Νότια Αφρική, χαρακτηρίζοντάς τες «αποτρόπαιες πράξεις». Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα πάρει κάθε μέτρο για τον τερματισμό των ξενοφοβικών επιθέσεων.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ο Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό Τζόζεφ Καμπίλα ανακοίνωσε χτες ότι θα φέρει εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, προκειμένου να διερευνήσουν εάν οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνησή του με εταιρείες από την Κίνα, ύψους 6,7 δισεκ. δολαρίων, είναι σε βάρος των κογκολέζικων συμφερόντων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. «Συμπτωματικά» πριν από μία βδομάδα είχαν μεταβεί στη ΛΔ Κονγκό αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας επίσκεψη στα ορυχεία Sicomines, τα οποία συνεκμεταλλεύεται σινο-κογκολέζικη κοινοπραξία και τα οποία επιβουλεύονται δυτικά μονοπώλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση αυτοκτονίας έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία (2020-03-07 00:00:00.0)
Γαλλο-ιταλικές κόντρες για τη συνέχιση του πλιάτσικου... (2018-11-13 00:00:00.0)
Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις με τζιχαντιστές (2016-03-08 00:00:00.0)
Επίκεινται συνομιλίες Σεούλ - Πιονγιάνγκ για τα πυρηνικά (2011-09-17 00:00:00.0)
Παζάρια για εργολαβίες μεγάλων έργων (2010-04-03 00:00:00.0)
Επίκεινται συναντήσεις για νέο γύρο συνομιλιών στο Πεκίνο (2004-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ