Τρίτη 26 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Συνέχεια με μαθήματα κατεύθυνσης

Phasma

Αύριο Τετάρτη συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και της ομάδας Β' των ΕΠΑΛ. Θα εξεταστούν σε Λατινικά θεωρητικής κατεύθυνσης, Χημεία θετικής, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Στο μεταξύ, ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών χαρακτηρίζει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τα χτεσινά θέματα Μαθηματικών θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Εκτιμά πως καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης και ότι ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή διαπραγμάτευσή τους. Σημειώνει, επίσης, ότι υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία και ότι το ποσοστό των ερωτημάτων αυξημένης δυσκολίας είναι μεταξύ των υψηλότερων, συγκρινόμενο με τα θέματα των προηγουμένων ετών.

Σχολιάζοντας τα χτεσινά θέματα Αρχαίων Ελληνικών θεωρητικής κατεύθυνσης, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων χαρακτηρίζει ως εύστοχη την επιλογή του διδαγμένου κείμενου από τον «Πρωταγόρα» (322a-d), σχετικά με την πολιτική αρετή, σημειώνοντας πως η μετάφραση δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Ως προς το αδίδακτο κείμενο (Θουκυδίδη, «Ιστορίαι» Α, 15. 1-2), σημειώνει πως είναι κείμενο απαιτητικό, χαρακτηριστικό, όμως, για τη θουκυδίδεια πυκνότητα λόγου και ύφους.

Μήνυμα της Ενωσης Γονέων Ηρακλείου

Με αφορμή την ολοκλήρωση, σε λίγες μέρες, των εξετάσεων σε Γυμνάσια, Λύκεια και των πανελλαδικών εξετάσεων, η Ενωση Γονέων Ηρακλείου εύχεται ολόψυχα καλά αποτελέσματα σε όλους τους μαθητές, δύναμη και το κεφάλι ψηλά, γιατί «ο αγώνας της ζωής δε σταματά σε μια μάχη που είναι σε πολλά στημένη, ο δρόμος για τη μόρφωση είναι μακρύς και όμορφος, δεν ταυτίζεται με τη "διδακτέα ύλη", η μόρφωση είναι όπλο για το νέο άνθρωπο και γι' αυτό του βάζουν εμπόδια να την αποκτήσει».

Η Ενωση εκφράζει προβληματισμό γιατί δεν έλειψαν και φέτος οι συνέπειες του άγχους και της πίεσης: «Μέχρι και λιποθυμίες μαθητών καταγράφηκαν! Αυτά θα βλέπουμε όσο το σχολείο εξοντώνει αντί να μορφώνει», σημειώνει και προσθέτει ακόμα ότι: «Με τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις μας στην αρχή της σχολικής χρονιάς, κατακτήσαμε την κατάργηση της "τράπεζας θεμάτων". Μάθαμε, γονείς και παιδιά, ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίζουμε για μια Παιδεία σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν, που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές. Αυτός ο δύσκολος δρόμος του αγώνα και της συλλογικότητας είναι ο μόνος που οδηγεί σε αποτελέσματα. Θα τον συνεχίσουμε, γιατί το "νέο σχολείο" το ζούμε ακόμη», τονίζει η Ενωση Γονέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ