Τρίτη 26 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην τελική ευθεία η προεκλογική αναμέτρηση

Στις 7 Ιούνη θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συμμετέχει και αυτός στην προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία
Ο Πρόεδρος Ερντογάν συμμετέχει και αυτός στην προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ο,τι κι αν γίνει, συνεχίζουμε να μιλάμε για ένα έθνος, ένα κράτος, μια πατρίδα και μια σημαία», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, από προεκλογική συγκέντρωση που οργάνωσε το AKP στην περιφέρεια Τσανάκαλε, καθώς εντείνεται η προεκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία δέκα περίπου μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη. Ο ίδιος επέλεξε να μιλήσει για τις «δύσκολες στιγμές» που είχε το «έθνος μας» το 1915 (αναφερόμενος στη μάχη της Καλλίπολης στην οποία η Τουρκία κατάφερε να κερδίσει τις δυνάμεις της Συμμαχίας που είχαν συγκροτήσει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία) και να επισημάνει ότι «δε θα αφήσουμε εκείνους που επιθυμούν να χωρίσουν το έθνος μας».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του βασικού κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου επισήμανε, στο πλαίσιο της εκστρατείας του κόμματός του, ότι αν το AKP κερδίσει τις εκλογές «θα προκληθεί χάος στην οικονομία» και εξήγησε: «Κοιτάξτε, οι ξένες επενδύσεις δεν έρχονται στην Τουρκία γιατί δε βλέπουν ασφαλές μέρος με κράτος δικαίου». Ενώ, δεσμευόμενος ότι το κόμμα του θα στηρίξει τα σχέδια των επιχειρηματιών, πρόσθεσε ότι «γι' αυτό καλούμε το εκλογικό σώμα να μας αναδείξει στην κυβέρνηση ... θα εγγυηθούμε τη σταθερότητα».

Τη δική του παρέμβαση εντείνει όμως και το φιλοκουρδικό HDP, με τον βουλευτή του Σιρι Σουρέγια Εντέρ να τονίζει χτες ότι οι υποψηφιότητες του κόμματός του αντιπροσωπεύουν μια ιστορική ευκαιρία να ζήσουμε αδελφικά και ισότιμα. «Ολοκληρώνουμε έναν πόλεμο που κόστισε χιλιάδες ζωές» πρόσθεσε, αναδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις γύρω από το κουρδικό θα ενταθούν και μετεκλογικά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία θα καταλήξει σύντομα σε ενεργειακή συνεργασία με την Ιαπωνία, στο πλαίσιο της οποίας το Τόκιο θα αναλάβει για 15 χρόνια να συμβάλλει σε μελέτες, σχεδιασμό αλλά και την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία. Επίσης, ενισχύεται η συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ