Τρίτη 26 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Προετοιμασίες αντεπίθεσης στους τζιχαντιστές

Εκτοπισμένοι στην ιρακινή πόλη Ραμάντι, οι οποίοι βιώνουν τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που δημιούργησαν και τους εγκληματίες τζιχαντιστές
Εκτοπισμένοι στην ιρακινή πόλη Ραμάντι, οι οποίοι βιώνουν τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που δημιούργησαν και τους εγκληματίες τζιχαντιστές
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε φάση προετοιμασίας αντεπίθεσης φάνηκε, χτες, να βρίσκονται οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας με στόχο την ανακατάληψη της πόλης Ραμάντι, που έπεσε πριν από περίπου 10 μέρες στα χέρια των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, μιλώντας χτες στο βρετανικό δίκτυο ΒΒC εμφανίστηκε «αισιόδοξος» πως η πόλη θα τεθεί ξανά «σύντομα» υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων και ότι θα λήξει το μαρτύριο των 55.000 εκτοπισμένων κατοίκων της, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι μεταξύ Ραμάντι και Βαγδάτης, δίχως σχεδόν καμία βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα, νερό, κατάλυμα. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάστασή τους «αληθινό ανθρωπιστικό πρόβλημα», δίχως να ανακοινώσει το παραμικρό μέτρο για την ανακούφιση των αμάχων.

Επιπλέον, απέδωσε σε «παραπληροφόρηση» τις προχτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, στο CNN πως οι ιρακινές δυνάμεις έχασαν το Ραμάντι επειδή «έχουν απολέσει τη θέληση να πολεμήσουν». Οι δηλώσεις Κάρτερ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ιρανού στρατηγού και επικεφαλής των επίλεκτων δυνάμεων Quds, Κασίμ Σουλεϊμάνι, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δεν έκαναν το παραμικρό για να αποτρέψουν την άλωση του Ραμάντι» και ότι «ουδεμία βούληση έχουν να πολεμήσουν το "Ισλαμικό Κράτος"». «Εάν αυτό δεν σημαίνει ότι είναι συνεργοί σε συνωμοσία, τότε τι είναι;», αναρωτήθηκε ο Σουλεϊμάνι, μιλώντας στην ιρανική εφημερίδα «Javan».

Νωρίτερα, ο αρχηγός της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι το κίνημά του πολεμάει «παντού στη Συρία» τους τζιχαντιστές, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν «υπαρξιακό κίνδυνο που απαιτεί ιερή ένωση».

Αντίθετα, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας στη Ρώμη, όπου της απονεμήθηκε το βραβείο του Ινστιτούτου Μελετών Διεθνούς Πολιτικής, εκτίμησε ότι το «ΙΚ» θα ηττηθεί «μόνο αν αντιμετωπισθούν οι βαθιές αιτίες της ανάπτυξής της στη Συρία και στο Ιράκ». Αναφερόμενη στη σύγκρουση μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων υπογράμμισε ότι «δεν είναι ένας θρησκευτικός πόλεμος... αλλά σύγκρουση εξουσιών με ζητούμενο την περιφερειακή ηγεμονία».

Συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ για «αεροπορική κάλυψη» στη Συρία

Μέσα σε όλα αυτά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χτες στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ισχυρίστηκε ότι Τουρκία και ΗΠΑ έκαναν μία «καταρχήν συμφωνία» για την παροχή «αεροπορικής κάλυψης» σε όσους Σύρους αντικαθεστωτικούς εκπαιδευτούν και εξοπλιστούν κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ» στη Συρία.

Απέφυγε να δώσει άλλες πληροφορίες γι' αυτή τη «συμφωνία», την οποία ωστόσο αγνοούσαν τα αμερικανικά ΜΜΕ ενώ δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από κανέναν Αμερικανό αξιωματούχο, οι οποίοι έως τώρα εμφανίζονται απρόθυμοι να συναινέσουν στην τουρκική απαίτηση για εναέρια και χερσαία «ουδέτερη ζώνη» στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία. Εάν αληθεύει θα πρόκειται για σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, με πρόσχημα την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών από 15.000 νέους «αντικαθεστωτικούς» που υποτίθεται πως θα εκπαιδεύσουν σε τρία χρόνια σε μυστικά στρατόπεδα σε Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.

Βομβαρδισμοί συριακής αεροπορίας στην Παλμύρα

Λίγες μέρες μετά την κατάληψη της αρχαίας πόλης Παλμύρα στην ανατολική Συρία, η συριακή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε χτες 15 επιδρομές, βάλλοντας κυρίως σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές. Οι τελευταίοι φέρεται ακόμη πως έχουν σκοτώσει «τουλάχιστον 217 ανθρώπους» στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Από την άλλη, δίκτυα όπως το CNN χρησιμοποιούν το λουτρό αίματος του «ΙΚ» με πηχυαίους τίτλους όπως «Μεγαλώνει ο τρόμος του ΙΚ. Σφαγές 90 αμάχων στην Παλμύρα», σε μία προσπάθεια να εμφανίσουν αργότερα σαν «επιβεβλημένη και απαραίτητη» μία νέα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ξένων δυνάμεων στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προέλαση του στρατού προς τη Ράκα(2016-06-07 00:00:00.0)
Ανακατατάξεις συμμαχιών...(2015-06-24 00:00:00.0)
Παζάρια και πιέσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές(2015-06-03 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων και προπαγάνδας(2015-03-12 00:00:00.0)
Απειλές τζιχαντιστών - άλλοθι για εμβάθυνση της επέμβασης(2014-11-14 00:00:00.0)
Οι τζιχαντιστές «υποχωρούν» από το Κομπανί και πιέζουν το Ραμάντι...(2014-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ