Τρίτη 26 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Νέος Πρόεδρος ο Αντρέι Ντούντα

Με τη στήριξη του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» της αντιπολίτευσης

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Συγκεντρώνοντας το 52% των έγκυρων ψήφων, ο 43χρονος Αντρέι Ντούντα εκλέχτηκε την Κυριακή (στο β' γύρο των εκλογών) νέος Πρόεδρος της Πολωνίας, έχοντας τη στήριξη του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) της αντιπολίτευσης και προδιαθέτοντας -σύμφωνα με διάφορους αναλυτές- για «ανακατατάξεις» και στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το επόμενο φθινόπωρο στη χώρα. Ο Ντούντα επικράτησε του 60χρονου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, που ήταν μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος, και με τη στήριξη του κόμματος «Πλατφόρμα Πολιτών» (PO) συγκέντρωσε το 48% των ψήφων, αν και οι δημοσκοπήσεις τον εμφάνιζαν να προηγείται.

Η «αλλαγή σκυτάλης» έδωσε αφορμές για να ενταθεί η συζήτηση σε όλη την Ευρώπη για την ανάγκη «να αλλάξουμε το ευρωπαϊκό όνειρό μας, αν θέλουμε να το σώσουμε», όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Ντούντα υποστήριξε σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι «αυτοί που με ψήφισαν, ουσιαστικά ψήφισαν για την αλλαγή. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι είμαστε σε θέση να ανοικοδομήσουμε την εθνική ενότητα στη χώρα, ότι μπορούμε να είμαστε μαζί και να ανοικοδομήσουμε μαζί αυτή τη χώρα». Επιπλέον, δεν παρέλειψε να δηλώσει «ανοικτός στο διάλογο». Η εκλογή του αντανακλά τις διεργασίες στο εσωτερικό των αστικών τάξεων πολλών χωρών, όπου αναζητείται διέξοδος από την κρίση, με το μικρότερο δυνατό κόστος και χωρίς απώλειες απέναντι στους ανταγωνιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ