Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΝΕΡΑ ΝΙΓΡΙΤΑΣ - ΘΕΡΜΩΝ
Εταιρία λαϊκής βάσης ή ευρείας λαϊκής εξαπάτησης

ΣΕΡΡΕΣ (ανταπόκριση).-

Αναστάτωση, οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους κατοίκους του Δήμου Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής η πρόσκληση του ΔΣ της «ΑΕ Ευρείας Λαϊκής Βάσεως Μεταλλικά Νερά Νιγρίτας» («ΝΙΓΡΙΤΑ»), σε τακτική γενική συνέλευση για τις 30.06.2001, με σκοπό τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας και πιθανά για το μέλλον της ίδιας της εταιρίας.

Το 1980, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της ως εταιρία Λαϊκής Βάσης, αποσκοπούσε στην ολόπλευρη εκμετάλλευση των θερμών και ιαματικών νερών και του φυσικού περιβάλλοντος, διαγράφοντας έτσι την προοπτική δυναμικής ανάπτυξης και οικονομικής άνδρωσής της και μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα τη συμβολή της στην ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της.

Σήμερα, με την πρόσκληση συζήτησης και τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, διαπιστώνει κανείς ότι συνεχίζεται και πιθανόν να οδηγηθεί σε δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας και ύπαρξής της.

Κατ' αρχήν, η δυνατότητα που παρέχεται για την αλλαγή της έδρας της εταιρίας την απομακρύνει από το φυσικό τόπο που πρέπει να υφίσταται και δραστηριοποιείται, δηλαδή το χώρο εκμετάλλευσης της πρώτης ύλης. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν πρόκειται για μια εταιρία Λαϊκής Βάσης, που μέτοχοί της είναι δημότες του Δήμου Νιγρίτας. Παραπέρα συνέπεια επίσης θα είναι να μην μπορεί να ασκείται ο ανάλογος έλεγχος στα πεπραγμένα της εταιρίας από τους μετόχους κυρίως της Λαϊκής Βάσης.

Η πρόταση, επίσης, για την εισαγωγή της εταιρίας σε Χρηματιστήριο Αξιών άγνωστο ποιο, παράλληλα με την αλλαγή της εθνικότητας, δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το μέλλον της. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι, παρ' όλη τη δυναμική για ανάπτυξη που έχει, εμφανίζει παθητικό στον ισολογισμό της. Η πρόταση για την αλλαγή της έδρας της εταιρίας, μας παραπέμπει σε μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν και παλαιότερα, σύμφωνα και μ' αυτά που καταγγέλλει ο τοπικός Τύπος (καθημερινός «Παρατηρητής» 15/07/1997).

Εταιρίες μεταφέρουν την έδρα τους στην Αθήνα, σε άγνωστες διευθύνσεις, ώστε να μην είναι δυνατή η κλήτευσή τους και η ανάληψη των υποχρεώσεών τους προς τους πιστωτές (αλλά και τους μετόχους). Μερικές, μάλιστα, εταιρίες επιδίωξαν και πέτυχαν την πτώχευσή τους, παρουσιάζοντας εικονικούς δανειστές, αποφεύγοντας έτσι τις ουσιαστικές συνέπειες της πτώχευσης. Για τις μεθοδεύσεις αυτές, κατηγορείται δικηγόρος Αθηνών, ο οποίος, κατά τα γραφόμενα, πραγματοποιεί «κομπίνες», που φαλκιδεύουν τα γενικότερα συμφέροντα του σερραϊκού λαού.

Ακόμη διαπιστώνει κανείς την επιδίωξη «κατάργησης της προτίμησης από μετοχές που υπάρχουν με την έκδοση ομολογιακών δανείων σε συγκεκριμένους επενδυτές, με παράλληλη κατάργηση μετοχών που υπάρχουν». Γίνεται, λοιπόν, πασιφανής η πρόθεση συγκέντρωσης των μετοχών σε λίγα χέρια. Η σημαντικότερη εξέλιξη όλων αυτών είναι ότι δεν ξεκαθαρίζουν πού αποσκοπούν όλα αυτά τα μέτρα. Προτίθενται να εκσυγχρονίσουν το μηχανολογικό εξοπλισμό, να ανεβάσουν την παραγωγικότητα της εργασίας και την παραγωγή και να κάνουν κερδοφόρα την επιχείρηση ή επιδιώκοντας να την καταστήσουν φάντασμα να χρησιμοποιηθεί για σκοτεινά χρηματιστηριακά παιχνίδια;

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φόβοι αυτοί των κατοίκων του Δήμου Νιγρίτας πηγάζουν από το γεγονός ότι η «ΝΙΓΡΙΤΑ» είναι θυγατρική της «Θεσσαλικής», της πρώτης εταιρίας - φούσκας που έσκασε στο Χρηματιστήριο. Πρόεδρος της εταιρίας είναι ο Αθανάσιος Κοντοθανάσης, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου («Ημερησία» 27/03/2000), έχει βεβαρημένο ποινικό παρελθόν με ποινές φυλάκισης 15 ετών. Ο δε διευθύνων σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου έχει επίσης βεβαρημένο ποινικό παρελθόν με ποινές φυλάκισης 21 ετών, καταδίκες για φοροδιαφυγή 360,5 εκατ. δραχμών και για άγνωστο αριθμό ακάλυπτων επιταγών.

Η εταιρία ουσιαστικά απέβλεπε στην αξιοποίηση των φυσικών υδάτινων πόρων της περιοχής, σύμφωνα δε με το καταστατικό της, ο σκοπός της δημιουργίας της ήταν να συσπειρώσει το λαό της Νιγρίτας και των Θερμών στην κατεύθυνση εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου, με την αξιοποίηση των θερμών και ψυχρών υδάτων, την παραγωγή και εμπορία από την αξιοποίηση των σχετικών προϊόντων και βέβαια για όφελος των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είναι συσπειρωμένοι σε μια εταιρία σαφώς προσδιορισμένη ως λαϊκής βάσης που θα απέβλεπε στο κοινωνικό όφελος και ευημερία.

Σήμερα η εταιρία παρουσιάζεται και λειτουργεί ως μια προσωπική εταιρία από άτομα με βεβαρημένο ποινικό παρελθόν, έχοντας χάσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της, για τον οποίο ιδρύθηκε και λειτούργησε.

Εύλογα, λοιπόν, υπάρχει έντονη ανησυχία από τους μετόχους και τους κατοίκους του Δήμου Νιγρίτας για τις προθέσεις τους και την τύχη της εταιρίας. Εντονη είναι επίσης η ανησυχία μεταξύ των μετόχων, κατά πόσο έχει ασκηθεί σύννομα και σύμφωνα με αυτά που ορίζει το καταστατικό η διοίκηση και οικονομική διαχείρισή της. Καθολική απαίτηση των κατοίκων του Δήμου Νιγρίτας και των φορέων του είναι:

  • Να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί ποινικά ο τρόπος με τον οποίο πέρασε η εταιρία στα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία δεν είναι από τη Νιγρίτα, ούτε και από το Ν. Σερρών και έχουν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν.
  • Να υπάρξει διαφάνεια, όσον αφορά τις διοικητικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και την οικονομική κατεύθυνση που θέλουν να τη στρέψουν.
  • Τέλος, χρειάζεται η εξυγίανσή της, αλλά και διαφάνεια και επαναφορά της στην αρχική της μορφή, ώστε να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο συστάθηκε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ