Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπεριφορά «επόμενης κυβέρνησης»

Προεκλογική περιοδεία του Κ. Καραμανλή στον Πειραιά, αλλά δεν μπόρεσε να αποκρύψει την αντιλαϊκή πολιτική του

Την εικόνα του κόμματος που είναι έτοιμο να κυβερνήσει «καλύτερα» και «αποτελεσματικότερα» καλλιεργεί η ηγεσία της ΝΔ, προσαρμόζοντας αναλόγως και τη συμπεριφορά της. Για το σκοπό αυτό αφ' ενός δημιουργεί την εικόνα ότι ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα του λαού και μάλιστα ότι διαθέτει «φιλολαϊκές λύσεις» και από την άλλη αντιμετωπίζει «αφ' υψηλού» την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, πλειοδοτώντας όμως ταυτόχρονα σε πιέσεις για να ξεπεράσει την «παραλυσία» της και να κυβερνήσει.

Τους στόχους αυτούς επιχειρεί να προωθήσει ο Κ. Καραμανλής με τις περιοδείες που έχει ξεκινήσει σε διάφορες περιοχές της χώρας, πασχίζοντας να πείσει ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κόμματός του είναι «φιλική» προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, επιμένει στο σλόγκαν της κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών, προκειμένου να διευκολύνει την προσέλκυση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ. Σαφές δείγμα γραφής των παραπάνω αποτέλεσε η χτεσινή περιοδεία του προέδρου της ΝΔ στον Πειραιά, όπου είχε συναντήσεις με τη νομάρχη, το δήμαρχο, τον λιμενάρχη και εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΟΛΠ. Στη δήλωση που έκανε ολοκληρώνοντας την περιοδεία, που είχε έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά, ο Κ. Καραμανλής ήταν γενναιόδωρος στις διαπιστώσεις για την κατάσταση στην πόλη («ο Πειραιάς βρίσκεται σε μαρασμό, έχει γίνει πρωτεύουσα της κοινωνικής ανισότητας, πρωτεύουσα της ανεργίας»), απέφυγε όμως να αναφερθεί στις αιτίες και την πολιτική που έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση, ακριβώς γιατί στο διά ταύτα παρέπεμψε την αναζωογόνηση της πόλης ουσιαστικά στον πατριωτισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, λέγοντας ότι «ο Πειραιάς χρειάζεται μια συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξης», την οποία βέβαια ευλόγως δεν περιέγραψε. Δε δίστασε να αναφερθεί και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για να εκφράσει την «οργή» του, λέγοντας ότι «δεν μπορεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη να δείχνει την εικόνα ερήμωσης. Πρέπει να ζωντανέψει»!

Εκεί που υπήρξε σαφέστατος ήταν η πολιτική για τη ναυτιλία, λέγοντας ότι «εμείς επιμένουμε σε μία ξεκάθαρη πολιτική, που θα προωθεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό και ταυτόχρονα θα θεσπίζει αυστηρούς κανόνες για την ασφάλεια των ταξιδιωτών». Στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ επιχείρησε να τους πείσει για τα οφέλη της ιδιωτικοποίησης και στάθηκε βέβαια απέναντι στον αγώνα τους να μην ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι. Καταλήγοντας εμφάνισε ως διέξοδο στα προβλήματα του Πειραιά την αλλαγή φρουράς στην εξουσία, γιατί όπως είπε το δικαίωμα στην προοπτική που χρειάζεται ο Πειραιάς «δεν μπορεί να το δώσει μια παράλυτη κυβέρνηση». Νωρίτερα στο χαιρετισμό του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά, όπου η νομάρχης Μαρία Τσανάκη του παρέδωσε το χρυσό μετάλλιο, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά». Ορισμένοι, πρόσθεσε, επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα διχασμού και να σηκώσουν χαρακώματα και διαχωριστικές γραμμές για μικροπολιτικούς λόγους.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ φαίνεται ότι καταλήγει στο να μην υποβάλει αίτημα για πρόωρη διεξαγωγή εκλογών, με το «πάγιο» επιχείρημα ότι δεν μπορεί να τις επιβάλλει. Αυτή τη θέση αναμένεται να παρουσιάσει ο Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση της ΚΟ την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Μ. Εβερτ δήλωσε χτες (στον «9,84») ότι ο ίδιος δε θα πρότεινε στην ηγεσία να ζητήσει πρόωρες εκλογές, γιατί «θα ήταν μια κίνηση χωρίς αποτέλεσμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ