Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «Γέρων της Δημοκρατίας» ζητά... αίμα

Πρόσφατη παρουσίαση από τον ΦΙΛΙΣΤΟΡΑ της «Καθημερινής» (Μιχ. Κατσίγερα) μερικών από τα γεγονότα που καταγράφτηκαν πριν 49 χρόνια στις στήλες και αυτής της εφημερίδας, ξανάφερε στο προσκήνιο τον «...γέροντα της... δημοκρατίας!!» με μια χωρίς προηγούμενο ανθρωποφαγική διάθεση! Ο εμφύλιος έχει τελειώσει πριν... τρία, σχεδόν, χρόνια και ο... γέρων, τα 'χει βάλλει με την κυβέρνηση Πλαστήρα - εκείνης της εποχής - ζητώντας περισσότερο αίμα, με τη μεταβάπτιση των κομμουνιστών σε... κατασκόπους! Το αναίσχυντο, εγκληματικό... αίτημα, διατυπώνεται σε πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» την 1/6/1952, καθώς ο... γέρων, εξακολουθητικά συνέπλεε - με την επάρατον - στην αντικομμουνιστική δράση, που στοίχισε τόσα στο λαό και στον τόπο μας. Γράφει λοιπόν στο άρθρο του:

«Ερωτώμεν την κυβέρνησιν (Νικολάου Πλαστήρα): Είχεν αναγγείλει ότι, μετά την πρώτην δίκην του Μπελογιάννη θα επηκολούθει δίκη της δευτέρας σειράς των κατασκόπων; Εχουν παρέλθει ήδη τρεις μήνες και η νέα δίκη δεν έγινε. Διατί; Η κυβέρνησις δεν απαντά. Και είμεθα ηναγκασμένοι!! να απαντήσωμεν ημείς διά λογαριασμόν της. Δεν έγινε η νέα δίκη των κατασκόπων διότι η κυβέρνησις υφίσταται εκβιασμόν από την Πέμπτη Φάλαγγα της "συνοδοιπορίας" η οποία δρα εντός της κυβερνητικής παρατάξεως (...).

«Ερωτώμεν πάλιν: Είχεν αναγγείλει η κυβέρνησις ότι εκ των αρχείων της κρύπτης του Βαβούδη διεπιστώθη η συνενοχή της ΕΔΑ εις την κατασκοπείαν (!!). Και ότι απεφάσισεν τη διάλυσίν της (...) Και όμως η διάλυσις της ΕΔΑ δεν έγινε. Διατί; Διότι η κυβέρνησις υπέστη τον εκβιασμόν της Πέμπτης Φάλαγγος. Και υπέκυψεν εις τον εκβιασμόν... (...) Αναμένομεν ειλικρινώς, ότι θα ευρεθούν υπερήφανοι συνειδήσεις του λαού εις τη Βουλήν αι οποίαι θα διαχωρίσουν τας ευθύνας των από την αξιοθρήνητον κυβέρνησιν. Το καθήκον όμως αυτό ανήκει κατ' εξοχήν, εις τον Ανώτατον Αρχοντα».

Το άρθρο του Γ. Π. στην «Καθημερινή» 1/6/1952 προβάλλει ανάγλυφα τις πολιτικές επιδιώξεις του «Γέροντα» στην υλοποίηση των οποίων καλεί - λόγω αρμοδιότητας - και τον... ανώτατο άρχοντα!!! Ο «δημοκράτης» τ. πρωθυπουργός, δε ζητά και πολλά: «Μόνο» την καταδίκη και εκτέλεση των κατασκόπων, όπως ο σ. Ν. Μπελογιάννης, και τη διάλυση της ΕΔΑ. Συμβάλλει, με όλες του τις δυνάμεις, να ενισχύσει το φασιστικό μετεμφυλιακό αντικομμουνιστικό κλίμα και ανακαλύπτει... πεμπτοφαλαγγίτες στις γραμμές της κυβέρνησης Πλαστήρα!! Αδιαφιλονίκητη μέθοδος για καταναγκαστική υφαρπαγή ψήφων αριστερών ψηφοφόρων, για το «όποιο» κόμμα του. Με τις πιέσεις των Αμερικανών, του παλατιού και των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του θα οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Οσο για τη διάλυση της ΕΔΑ, θα τη χαρεί ο... γέρων!! 15 χρόνια αργότερα, μαζί με τη δική του τελική περιπέτεια και το θάνατο. Για ν' ανοίξει ο δρόμος στους Ελληνοαμερικάνους υπήκοους πρώτης και δεύτερης γενιάς, που θα διαδεχτούν τον... γέροντα. Στην αντιλαϊκή, ταξική πολιτική τους, είχαν και έχουν ζωντανό υπόδειγμα την πολιτική του προηγούμενου Παπανδρέου, που τελικά μασκαρεύτηκε τον τίτλο του «Γέροντα της Δημοκρατίας».


του
Κώστα ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ