Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
Δε μας τρομοκρατούν, συνεχίζουμε από καλύτερες θέσεις

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο

«Το σημερινό συλλαλητήριο είναι μια μαχητική αγωνιστική απάντηση, συνέχεια των μεγάλων αγωνιστικών εκδηλώσεων του λαού και των εργαζομένων», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Είναι, συνέχισε, συλλαλητήριο ενάντια στη βία, τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, τις διώξεις των συνδικαλιστών οικοδόμων και του ΠΑΜΕ, τις απαγορεύσεις των απεργιών, που η κυβέρνηση ανοιχτά και γενικευμένα εφαρμόζει. Ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι εκδήλωση διαμαρτυρίας και μαζικής καταδίκης στην αιματοβαμμένη πολιτική των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, με την ανοιχτή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα Βαλκάνια και της εγκληματικής παράδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στα χέρια των εγκληματιών του ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στον κίνδυνο που δημιουργείται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και αφού καταδίκασε τη «σύλληψη και την εγκληματική παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στα χέρια των δολοφόνων του ΝΑΤΟ και την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για αποστολή νέων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ», προειδοποίησε ότι «μια τέτοια εξέλιξη φέρνει τη χώρα μας στο μάτι του κυκλώνα, θα οξύνει την αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο».

Ο ομιλητής κατήγγειλε την κυβέρνηση που «θωρακίζει την πολιτική της εντείνοντας τα μέτρα της τρομοκρατίας, της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού. Η πρόσφατη ψήφιση του τρομονόμου, τα καθημερινά κρούσματα τρομοκρατίας, παρακολούθησης, οι δικαστικές διώξεις, οι απαγορεύσεις των απεργιών, τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, δείχνουν ότι μπροστά στην ένταση των αγώνων και της ταξικής πάλης, η κυβέρνηση εντείνει την πολιτική της καταστολής.

Αποκορύφωμα -υπογράμμισε- αυτής της επίθεσης αποτελεί το νέο κρούσμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού, της κλήσης σε απολογία επτά στελεχών του ΠΑΜΕ για την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται, και η προσφυγή της κυβέρνησης στα δικαστήρια για την απαγόρευση της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ.

Ομως, ας γνωρίζουν ότι όχι μόνο δε μας τρομοκρατούν, αλλά περισσότερο μας ατσαλώνουν. Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης δε θα περάσουν, θα αχρηστευτούν από τη μαζική και μαχητική δράση του κινήματος».

Κάνοντας έναν απολογισμό για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού τόνισε ότι αυτές «έδωσαν δυναμική απάντηση, και συντέλεσαν να δοθεί ένα χτύπημα στην ηττοπάθεια, τις θεωρίες του καναπέ. Ανοιξαν το δρόμο για την ένταξη νέων δυνάμεων στην οργανωμένη πάλη. Στην επιτυχία αυτών των αγώνων συνέβαλε αποφασιστικά η πάλη, η ταξική γραμμή, ο προσανατολισμός του ΠΑΜΕ μέσα στην εργατική τάξη. Το ΠΑΜΕ όλο αυτό το διάστημα δεν περιόρισε τη δράση του σαν δύναμη αντιπολίτευσης με κριτική στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Σταθερά προσανατολισμένο στη γραμμή της ταξικής πάλης πήρε μέτρα οργάνωσης της εργατικής τάξης. Δραστηριοποιήθηκαν και στήθηκαν νέες συντονιστικές επιτροπές στην επαρχία και την Αθήνα. Οργανώθηκαν εκατοντάδες περιοδείες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, απεργιακές εκδηλώσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, καταλήψεις υπουργείων, δημόσιων χώρων, έγινε πλατιά διαφωτιστική ενημερωτική δουλειά μέσα στους εργαζόμενους. Μαζικοποιήθηκαν σωματεία με νέες εγγραφές, στήθηκαν απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα σε κλάδους και χώρους δουλιάς. Αυτή η θετική δουλιά μας βάζει μπροστά σε νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ο πήχης ανεβαίνει πιο ψηλά. Σήμερα από καλύτερες θέσεις συνεχίζουμε τον αγώνα».

Οι προσκλήσεις για κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση και χωρίς προαπαιτούμενα, οι διάφορες συναντήσεις με τους εργοδοτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς -υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας ο Δ. Κουμπούρης- στόχο έχουν τον ευνουχισμό των αγώνων και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της. Δεν έπαψε ούτε στιγμή να προωθεί τα αντιλαϊκά της μέτρα, προχωράει πιο γρήγορα στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλάζει το ρόλο και τον χαρακτήρα του ΙΚΑ, το μετατρέπει σε κερδοσκοπικό μηχανισμό. Τα τεχνάσματα περί "καλού" και "κακού" ΠΑΣΟΚ, αποσκοπούν στην παγίδευση των εργαζομένων στη διαιώνιση της αντιλαϊκής πολιτικής».

Η άρνηση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, και η συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» εξυπηρετούν τους στόχους της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας για το ρόλο αυτών των πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα που είναι η στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

«Η εντολή που δόθηκε από τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πήραν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις -κατέληξε ο ομιλητής- είναι:

Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέχρι την οριστική απόσυρση όλων των αντεργατικών μέτρων, που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Διεκδίκηση αιτημάτων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων.

Καλούμε τις συντονιστικές επιτροπές, τα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα να οργανώσουν τον κόσμο της δουλιάς. Να στηθούν νέες επιτροπές αγώνα. Να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα με νέες εγγραφές εργαζομένων. Να συνεχίσουμε σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού την ενημέρωση των εργαζομένων με περιοδείες, γενικές συνελεύσεις, να παρέμβουμε και να ενισχύσουμε όλα τα μέτωπα πάλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ