Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαδήλωσαν και συνεχίζουν

Δυναμική και μαχητική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης που οργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Εργαζόμενοι από όλες τις πλευρές της Αθήνας άρχισαν να μαζεύονται πολύ πριν την ώρα έναρξης της συγκέντρωσης (7.30 το απόγευμα) στην πλατεία Κάνιγγος, αλλά και στα σημεία των προσυγκεντρώσεων στην πλατεία Ομονοίας και πλατεία Βάθης, διαψεύδοντας έτσι όλους όσοι ήλπιζαν ότι η καλοκαιρινή περίοδος θα οδηγήσει σε αγωνιστική άπνοια.

Στις 7.30 ανταμώθηκαν όλοι στην Κάνιγγος. Εργαζόμενοι από τις ΔΕΚΟ, το μέταλλο, τον επισιτισμό, το φάρμακο, συνταξιούχοι, σιδηροδρομικοί, οικοδόμοι και πολλοί άλλοι. Τα πανό των διαδηλωτών έδιναν το στίγμα της συγκέντρωσης. «Αγώνας τώρα για Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση» έγραφε το πανό της Επιτροπής Αγώνα Σιδηροδρομικών, ενώ το πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων διαδήλωνε: «Τα ταμεία κτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε με τους κεφαλαιοκράτες». Αισθητή την παρουσία τους έκαναν και οι ΕΒΕ που με το πανό τους απαιτούσαν να μην καταργηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση: «ΟΧΙ στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ΟΧΙ στον κοινωνικό διάλογο - απάτη. ΝΑΙ στον αγώνα για νέες κατακτήσεις».

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Τ. Φωτόπουλος υπογράμμισε ότι «στη στρατηγική επιλογή της συνεργασίας και της συνδιαμόρφωσης θέσεων με τους "κοινωνικούς εταίρους" που μας καλεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εμείς δε θα πάμε. Στα εργοστάσια στα γραφεία, στα μαγαζιά, στα λιμάνια δε γίνεται "διάλογος". Εκεί ο εργάτης διαπραγματεύεται μόνος του με το αφεντικό την τιμή που θα πουλήσει το τομάρι του». Την προκλητική στάση της κυβέρνησης και την παντελή αδιαφορία της απέναντι στους γιατρούς του ΙΚΑ και τους ασθενείς του, που ταλαιπωρούνται επί ημέρες, κατήγγειλε η Χρ. Τζουμανίκα, μέλος του ΔΣ του «401 Νοσοκομείου». «Το νομοσχέδιο, είπε, του υπουργού Υγείας που προωθεί προς ψήφιση είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιχειρείται η ενοποίηση των ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου και άλλα, με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που θα διαχειρίζονται υποχρεωτικά τους πόρους των ταμείων, απομυζώντας τα αποθεματικά τους και οδηγώντας τα σύντομα στην κατάρρευση».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ. Επίσης διαβάστηκε μήνυμα συμπαράστασης των γιατρών του ΙΚΑ προς τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μηνύματα από το δήμαρχο Καισαριανής και το δήμαρχο Πετρούπολης. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε μήνυμα ολόθερμης συμπαράστασης από τη γραμματεία του ΠΑΜΕ προς την οικογένεια του αγωνιστή Τ. Παππά.

Στη μαχητική πορεία προς τη Βουλή που ακολούθησε, οι διαδηλωτές με συνθήματα όπως «Οχι άλλα βάρη στων εργατών τις πλάτες, τα ταμεία βούλιαξαν οι κεφαλαιοκράτες» και «Μέτωπο αγώνα Πανεργατικό, κόντρα στην κυβέρνηση και στο συμβιβασμό» δήλωσαν ότι δε θα ανεχθούν την αφαίρεση των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους. Οτι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ματαιώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας αστυνομικές δυνάμεις επιτηρούσαν τους διαδηλωτές, ενώ διμοιρίες των ΕΚΑΜ είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία επί της Σταδίου. Ενδεικτικό του κλίματος αστυνομοκρατίας είναι ότι μία από τις ασφαλίτικες κάμερες που έχει στηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος παρακολουθούσε και κατέγραφε κάθε κίνηση των διαδηλωτών.

Οταν οι διαδηλωτές φθάνοντας στη Βουλή αντίκρισαν τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ βροντοφώναξαν τα συνθήματα: «Στον αυταρχισμό, στη βία δε λυγάμε - Εμείς αντιστεκόμαστε με μέτωπο το ΠΑΜΕ» και «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στην πλουτοκρατία κάνετε τις πλάτες».

Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς την Πανεπιστημίου και φθάνοντας στα Προπύλαια οι διαδηλωτές έδωσαν την υπόσχεση για νέες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ