Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χωρίς συμβάσεις, ανασφάλιστοι, με ωράριο - «λάστιχο»

Σε 156 επιχειρήσεις με 1.339 εργαζόμενους, το 50% των επιχειρήσεων αυτών δεν είχε καταστάσεις προσωπικού. Στο 30% περίπου των επιχειρήσεων δεν υπήρχαν ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων. Στο 35% δε χορηγούνταν εξοφλητικές αποδείξεις. Στο 25% των εν λόγω επιχειρήσεων δεν υπήρχε το απαιτούμενο από τη νομοθεσία βιβλίο αδειών. Τα ποσοστά ανασφάλιστων αλλοδαπών εργαζόμενων, εμφανίζονται διπλάσια από τα αντίστοιχα των ημεδαπών. Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και αφορούν αποτελέσματα κοινών ελέγχων που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και οι Ειδικές Υπηρεσίες Ελέγχου του ΙΚΑ (ΕΥΠΕ).

Υψηλό ποσοστό αναπόγραφων επιχειρήσεων, που φθάνει μέχρι το 30% σε ορισμένες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας. Υψηλό ποσοστό αναπόγραφων επιχειρήσεων ή/και ανασφάλιστων εργαζόμενων σε επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα. Υψηλό ποσοστό ανασφάλιστων εργαζόμενων, που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 40%, σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει υψηλή κινητικότητα υπαλλήλων σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. παράδοση κατ' οίκον).

Πρόσθετα, το ΣΕΠΕ, στο πλαίσιο του γενικότερου προγραμματισμού του, σχεδιάζει και υλοποιεί ελεγκτικά προγράμματα μικρής διάρκειας και με εξειδικευμένο αντικείμενο ελέγχου. Ενα τέτοιο πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε επιχειρήσεις που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της ασφάλισης τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο αυτών των επιχειρήσεων ελέγχθηκαν 233 επιχειρήσεις που απασχολούν 4.582 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 1.033 ήταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (22,5%). Κατά τη στιγμή του ελέγχου βρέθηκαν 331 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση.

Τα πρώτα συμπεράσματα από τους ελέγχους δείχνουν ότι στο 20% των επιχειρήσεων σημειώνεται υπέρβαση των ωραρίων των εργαζόμενων που έχει συμφωνηθεί. Μάλιστα η υπέρβαση αυτή αφορά σχεδόν το 50% του αριθμού των εργαζόμενων. Η υπέρβαση αυτή θεωρείται νόμιμη εφόσον ο εργαζόμενος αμείβεται και ασφαλίζεται για τις παραπάνω ώρες, όμως οι έλεγχοι δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει μόνο για το 18% των εργαζόμενων με μερική απασχόληση που ελέχθησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ