Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Στημένο το παιχνίδι με την εργοδοτική εισφορά

Κάθετα αντίθετες δηλώνουν οι εργοδοτικές Ενώσεις στο «πυροτέχνημα» που πέταξε η κυβέρνηση

Στα «κάγκελα» ανέβηκε η μεγαλοεργοδοσία για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, μέτρο που ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε ως «ισοδύναμο» για να μη μειωθούν τάχα ξανά οι συντάξεις. Στην πραγματικότητα, η αντίδραση της εργοδοσίας φανερώνει ότι η πρόταση Κατρούγκαλου είναι ένα «πυροτέχνημα», με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί μάταια να δείξει ότι διαθέτει εναλλακτικά μέτρα που τη φέρνουν τάχα σε αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, στα μέτρα του οποίου όμως είναι κομμένη και ραμμένη όλη η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι εργοδοτικές ενώσεις ΣΕΒ, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιώς, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος και ΣΕΤΕ σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχοντας μάλιστα τη χαμηλότερη δυνατή ανταποδοτικότητα. Το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα της εργασίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να διογκώνεται η αδήλωτη εργασία.

Το θύμα είναι, βεβαίως, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές λόγω διόγκωσης της ανεργίας και αυξάνονται οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας (...) Κατόπιν τούτων, προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνονται στη σημερινή συγκυρία ανεδαφικές και εντέλει αναποτελεσματικές, καθώς θα επιτείνουν την ύφεση που είναι προ των πυλών, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας».

Αντ' αυτού, οι εργοδότες συστήνουν στην κυβέρνηση «να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μείωση της διαφοράς μεταξύ του συνολικού μισθολογικού κόστους της επιχείρησης και του καθαρού εισοδήματος των εργαζομένων». Που σημαίνει να μειωθεί κι άλλο κάθε επιπλέον εισφορά της εργοδοσίας για την Ασφάλιση ή άλλες παροχές προς τους εργαζόμενους.

Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια της κρίσης οι εργοδότες απαλλάχτηκαν από εισφορές προς το ΙΚΑ (4 μονάδων), που τους εξασφάλισαν πρόσθετα κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Μετά από αυτό, η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών τέθηκε προπαγανδιστικά από την ίδια κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της, χωρίς βέβαια να έχει κάποια τύχη. Τώρα, επανέρχεται σαν ξαναζεσταμένη «σούπα», με τον ίδιο στόχο: Να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από τις βαθιές ανατροπές που ετοιμάζονται στο Ασφαλιστικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ