Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Προωθείται ο ρωσικός στρατός στο Γκρόζνι

ΜΟΣΧΑ.-

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις με τη βοήθεια των τμημάτων Τσετσένων εθελοντών του Μπισλάν Γκανταμίροφ, ύστερα από σκληρές μάχες, κατέλαβαν άλλη μια συνοικία του Γκρόζνι, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο πληροφορίες από το επιτελείο του Γκανταμίροφ. Στις 18 και 19 Γενάρη η συνοικία περνούσε από τη μια πλευρά στην άλλη, ώσπου δεν ήρθε βοήθεια από την περιοχή Ουρούς - Μαρτάν. Η στρατηγικής σημασίας γέφυρα στο ποτάμι Σούνζα ελέγχεται πλήρως από τα ρωσικά στρατεύματα σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματούχους.

Επίσης, αποκρούστηκε η επίθεση των Τσετσέων ανταρτών στα βόρεια προάστια του Γκρόζνι, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την κατοικημένη περιοχή Ντουμπάι -Γιουρτ.

Σε ό,τι αφορά την τύχη του υποστρατήγου Μιχαήλ Μαλοφέγεφ, που αγνοείται από τις 18 Γενάρη, ο Τσετσένος «διοικητής μετώπου» Μπαούντι Μπακούγεφ επιβεβαίωσε την αιχμαλωσία του στρατηγού, επισήμανε ότι είναι καλά και ότι μεταφέρθηκε κάπου στις ορεινές περιοχές της Τσετσενίας και ανακρίνεται. Εξάλλου, όπως διευκρινίστηκε, οι Τσετσένοι μαχητές ήταν από τα πριν ενήμεροι για τις κινήσεις και το δρομολόγιο του Μαλοφέγεφ. Ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ δήλωσε χτες στο πρακτορείο ΙΤΑΡ -ΤΑΣΣ, ότι ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μαλοφέγεφ «αγνοείται» και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία δήλωση «έως ότου δε διευκρινίσουμε, αν είναι ζωντανός ή όχι».

Στο μεταξύ, οι Τσετσένοι που συνεργάζονται με τις ρωσικές αρχές ετοιμάζουν τη νέα εξουσία στην Τσετσενία. Ο επικεφαλής της «εξόριστης κυβέρνησης» Μαλίκ Σαϊντουλάγεφ, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το ρωσικό στρατό για να αναλάβει την εξουσία στις απελευθερωμένες περιοχές της Τσετσενίας, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο πρακτορείο, ο Σαϊντουλάγεφ συναντήθηκε την Πέμπτη, 20 Γενάρη, με το διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στρατηγό Ανατόλι Κβασνίν και συμφώνησαν στην ανάληψη της τοπικής εξουσίας από την «κυβέρνησή» του.

Από την άλλη μεριά, σε σύσκεψη στο ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, ο εκτελών χρέη προέδρου και πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στους Τσετσένους, τόνισε ότι σε σχέση με την ένταση των επιχειρήσεων, αυξάνει ο κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών από μέρους τους. «Θυμηθείτε τι συνέβη στη Μόσχα, στο Μποϊνάκσκ, στο Βολγκοντόνσκ, όταν σπάσαμε τα μούτρα των συμμοριτών στο Νταγκεστάν, όταν ένιωσαν την αδυναμία τους σε άμεση μάχη μαζί μας. Ο κίνδυνος αυτών των ενεργειών αυξάνεται και θα υπάρχει, έως ότου δε συντρίψουμε τους συμμορίτες στην Τσετσενία». Κάλεσε, δε, τις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν όλα τα μέτρα αποτροπής τέτοιων πράξεων.

Τέλος, η Ρωσία δέχτηκε να στείλει το Συμβούλιο της Ευρώπης διεθνείς παρατηρητές στην Τσετσενία, πράγμα που το αρνιόταν μέχρι τώρα. Την παρουσία των παρατηρητών στην περιοχή των συγκρούσεων στην Τσετσενία ενέκρινε ο Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ