Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Εντείνεται η πολιτική κρίση

ΒΙΕΝΝΗ.-

Στη λύση της σύστασης κυβέρνησης μειοψηφίας φαίνεται ότι προσανατολίζεται ο Αυστριακός καγκελάριος Βίκτορ Κλίμα, μετά την κατάρρευση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τους, εδώ και χρόνια, κυβερνητικούς του εταίρους. Η πολιτική κρίση, που ταλανίζει την Αυστρία μετά τις εκλογές της 3ης Οκτωβρίου, οπότε αναδείχτηκε σε ρυθμιστικό παράγοντα το ακροδεξιό - ναζιστικό κόμμα της Ελευθερίας του Γκέοργκ Χάιντερ, δεν αποκλείεται, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, να οδηγήσει και πάλι στις κάλπες, καθώς ο Κλίμα κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με την ακροδεξιά.

Κατέρρευσαν, χθες το πρωί, μετά από μια στιγμιαία αναλαμπή ενδεχόμενης συνεργασίας, οι συνομιλίες ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Βίκτορ Κλίμα και τους, επί 13 χρόνια, κυβερνητικούς του εταίρους του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος. Αν και την Πέμπτη το βράδυ είχε διαφανεί κάποια λύση με τους δύο συνομιλητές να συμφωνούν σε ένα πρόγραμμα δράσης, τελικά η επιμονή του Λαϊκού Κόμματος να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, που παραδοσιακά διαχειρίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες, οδήγησε σε οριστική ρήξη. Ο Κλίμα παραδέχτηκε μιλώντας, εμφανώς καταπονημένος από τις αλλεπάλληλες μαραθώνιες διαβουλεύσεις, ότι ακόμα και αν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο μια κυβέρνηση μειοψηφίας, είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρώσει τη νόμιμη τετραετή θητεία της, εκτιμώντας ότι, πιθανότατα, η χώρα θα οδηγηθεί σε άλλη μια εκλογική αναμέτρηση.

Εντούτοις, ο Αυστριακός καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, αλλά και για τη διεθνή της εικόνα, καθώς, όπως είναι γνωστό, η εντυπωσιακή άνοδος του κόμματος του Χάιντερ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, εξαιτίας, τόσο του ξενοφοβικού του προγράμματος, όσο και παλαιότερων δηλώσεών του, στις οποίες εξήρε τη δράση των ναζιστών και ιδιαίτερα των Ες Ες. Μάλιστα, το Ισραήλ είχε απειλήσει ότι θα διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με την Αυστρία, σε περίπτωση συμμετοχής στην κυβέρνηση του Κόμματος της Ελευθερίας.

Τις ανησυχίες του Κλίμα δε φαίνεται να συμμερίζονται, όμως, τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία, αν διεξάγονταν άμεσα εκλογές, το Κόμμα της Ελευθερίας θα αναδεικνυόταν σε νικητή! Στις εκλογές του Οκτωβρίου, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει 63 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα 52, όπως και το Κόμμα της Ελευθερίας, και οι Πράσινοι 14 έδρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξαφνικός θάνατος» της κυβέρνησης (2002-09-10 00:00:00.0)
Δρομολογούν δημοψήφισμα για τις κυρώσεις της ΕΕ (2000-07-04 00:00:00.0)
Εσωτερικός πόλεμος (2000-02-09 00:00:00.0)
Σχηματισμός κυβέρνησης και ευρωπαϊκή υποκρισία (2000-02-05 00:00:00.0)
Πιέζει για Καγκελαρία η ακροδεξιά (2000-01-25 00:00:00.0)
Η γνωστή σκληρή "σοσιαλδημοκρατική" λιτότητα (1996-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ