Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ορκίστηκαν οι πρώτοι από τα «Σώματα Προστασίας»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τα 44 μέλη των λεγόμενων «Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» έδωσαν χτες όρκο ενώπιον του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στην επαρχία, Μπερνάρ Κουσνέρ, υποσχόμενοι να συνδράμουν στο έργο της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ σe περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων. Θα τιμήσουν τον όρκο που έδωσαν δίχως εθνικιστικές εμπάθειες;

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αυταπάτη αφού τα λεγόμεναa «Σώματα Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» απαρτίζονταν κατά 98% από Κοσσοβάρους Αλβανούς κaι δη από πρώην αντάρτες και στελέχη του γνωστού «UCK». Επίσης, ίσως το όνομα του ανθρώπου που τίθεται επικεφαλής των «Σωμάτων Προστασίας» είναι αρκετά «ενδεικτικό»: Εις εκ των στρατιωτικών διοικητών του «UCK», ο γνωστός Αγκίμ Τσέκου.

Από τον περασμένο Σεπτέμβρη (συμφωνία μεταξύ ΝΑΤΟ - «UCK» για τη λεγόμενη «αποστρατιωτικοποίηση» της οργάνωσης), οι αντιδράσεις της σερβικής μειονότητας είχαν γίνει φανερές από πολιτικές προσωπικότητες, που προειδοποιούσαν πως θα προχωρήσουν στη συγκρότηση των δικών τους σωμάτων προστασίας μόνον και μόνον για να αμυνθούν απέναντι στα «Σώματα Προστασίας Κοσσυφοπεδίου».

Οσον αφορά τώρα στα πρώτα 44 από τα 3.000 άτομα που θα συγκροτήσουν τα «Σώματα Προστασίας Κοσσυφοπεδίου», που ορκίστηκαν χτες στην Πρίστινα, έγινε γνωστό πως και οι 44 είναι Κοσσοβάροι Αλβανοί, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα. Ενα άλλο πιο ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στους στρατιωτικούς τίτλους αναφοράς των «Σωμάτων Προστασίας».

Στη διάρκεια της τελετής αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του επικεφαλής των «Σωμάτων Προστασίας», Αγκίμ Τσέκου, ο οποίος έκανε έκκληση στις μειονότητες της επαρχίας να ενταχθούν σ' αυτές τις δυνάμεις αποκαλώντας τες «το μόνο θεσμό προστασίας στο Κοσσυφοπέδιο»!

Στην ομιλία του, ο διοικητής της KFOR, Γερμανός στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ, ανταπάντησε «θυμίζοντας» στα «Σώματα Προστασίας Κοσσυφοπεδίου», πως «δε συγκροτήθηκαν για να παίξουν κάποιο ρόλο στη διατήρηση του νόμου και της τάξης», καθώς η βασική αποστολή τους είναι «εκείνη της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών».

Εως το Σεπτέμβρη του 2000, τα «Σώματα Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» θα συγκροτούνται από 3.000 ενεργά μέλη και από 2.000 εφέδρους. Ο προϋπολογισμός που θα καλύπτει τα λειτουργικά τους έξοδα περιλαμβάνει κάπου 34 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα (κάπου 17,7 εκατομμύρια δολάρια). Επιπλέον, από τα 3.000 μέλη μόνον τα 200 θα είναι εξουσιοδοτημένα να φέρουν ελαφρύ οπλισμό.

  • Το περασμένο 24ωρο, δύο ΝΑΤΟικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια μεμονωμένων περιστατικών, αλλά κάτω από ανεξακρίβωτες συνθήκες. Σύμφωνα με λιγοστές πληροφορίες, ένας Αυστριακός στρατιώτης σκοτώθηκε στη διάρκεια τροχαίου ενώ ένας άλλος συστρατιώτης του (επίσης Αυστριακός) νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα σε νοσοκομείο της Πρίστινας. Νωρίς το πρωί, ένας Ολλανδός στρατιώτης πέθανε από καρδιακά προβλήματα. Από τον περασμένο Ιούνη έως σήμερα, 24 στρατιώτες της πολυεθνικής KFOR έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως τέσσερις Ιταλοί εργαζόμενοι σε οργάνωση αρωγής συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι εμπορεύονταν οικονομική και άλλη βοήθεια που είχε σταλεί σε προσφυγικό στρατόπεδο Κοσσοβάρων Αλβανών στην αλβανική πόλη Βαλόνα, στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ