Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στα χέρια των ιθαγενών το Κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο

O συνταγματάρχης Λ. Γκουτιέρεζ με τον Ινδιάνο Α. Βάργκας

Associated Press

O συνταγματάρχης Λ. Γκουτιέρεζ με τον Ινδιάνο Α. Βάργκας
ΚΙΤΟ.-

Χωρίς να σημειωθούν σημαντικές συγκρούσεις, χιλιάδες ιθαγενείς Ινδιάνοι των Ανδεων κατάφεραν, χθες, να εισβάλλουν και να καταλάβουν το Κοινοβούλιο, ενώ μία ώρα αργότερα διαδηλωτές καταλάμβαναν και το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε τοπικός τηλεοπτικός σταθμός, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής, λίγο αργότερα, εμφανίστηκε ο Αντόνιο Βάργκας, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αυτοχθόνων Εθνικοτήτων του Εκουαδόρ (που εκπροσωπεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια αυτόχθονες Ινδιάνους), συνοδευόμενος από έναν άνδρα που έφερε διακριτικά συνταγματάρχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτοπαρουσιάστηκε ως Λούτσιο Γκουτιέρες. Ο πρώην βουλευτής Ναπολεόν Σάλτας, επικεφαλής του κόμματος των Ινδιάνων Πατσακούτικ που ιδρύθηκε το 1995, διάβασε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία συστάθηκε, ήδη, κυβερνητική επιτροπή που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας. Την επιτροπή, που όπως τόνισε υποστηρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αποτελούν ο Βάργκας, ο Γκουτιέρες και ο Κάρλος Σολορτζάνο, πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σύμφωνα, πάντα, με τον τηλεοπτικό σταθμό, τουλάχιστον, 70 ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού έχουν συνταχθεί με τους Ιθαγενείς.

Επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση δεν υπήρχε, μέχρι χθες το βράδυ. Ο πρόεδρος Τζαμίλ Μαχουάντ παρέμενε στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο, όμως, είχε δώσει εντολή να εγκαταλείψουν όλοι οι υπάλληλοι και οι αξιωματικοί. Οι μοναδικές δηλώσεις, και μάλιστα τηλεφωνικές, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήταν αυτές του υπουργού Εσωτερικών Βλαντίμιρο Αλβάρεζ, ο οποίος επανέλαβε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στηρίζουν την εκλεγμένη κυβέρνηση και εκτίμησε ότι δεν πρόκειται παρά για μία ανταρσία νεαρών αξιωματικών, μικρής εμβέλειας.

Το θερμόμετρο είχε, ήδη, αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα από τις αρχές της εβδομάδας, οπότε χιλιάδες Ιθαγενείς των Ανδεων έφθασαν στο Κίτο και πραγματοποιώντας καθημερινές διαδηλώσεις. Την οργή των διαδηλωτών ενέτεινε η απόφαση του προέδρου να αντικαταστήσει το εθνικό νόμισμα, τη σουκρία, με το δολάριο. Μία τέτοια κίνηση συνεπάγεται ότι η οικονομία της χώρας καθορίζεται άμεσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οδηγεί σε καταστροφή το μεγαλύτερο μέρος του λαού του Εκουαδόρ, καθώς το δολάριο θα ισοδυναμούσε με 25.000 σουκρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ