Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Και το 2016 με άξονα τις ανάγκες του κεφαλαίου

Το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ άρπαξε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τη «σκυτάλη» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, όχι μόνο στην εσωτερική, αλλά και στην εξωτερική πολιτική, σκιαγράφησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στο χαιρετισμό του χτες κατά την κοπή της βασιλόπιτας του υπουργείου.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «εμείς στο χρόνο που πέρασε, και ελπίζουμε να το συνεχίσουμε, είχαμε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική. Ξαναβάλαμε τη χώρα στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, αναπτύσσουμε συμμαχίες, αναπτύσσουμε την ευρωπαϊκή μας πολιτική και την παρουσία μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις δράσεις που συνδέονται με την ΕΕ. Παίρνουμε πρωτοβουλίες από τα Σκόπια μέχρι το ζήτημα των εγγυήσεων για την Κύπρο. Εχουμε αναπτύξει πολλούς τομείς διπλωματίας, από τη διπλωματία των πολιτών μέχρι τη θρησκευτική διπλωματία (...) Πιστεύω ότι ο χρόνος που έρχεται θα έχει καινούριες επιτυχίες για όλους μας, θα υπερασπιστούμε και θα προστατεύσουμε την πατρίδα μας, τα δικαιώματα και τις δυνατότητες αυτού του τόπου».

Οι «επιτυχίες» στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός αφορούν βασικά τη «βρώμικη δουλειά» που σπεύδει να κάνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου: Πίσω από τη λεγόμενη «πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» και τους πανηγυρισμούς ότι «ξαναβάλαμε τη χώρα στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια» βρίσκεται η προσπάθειά της να υπηρετήσει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων, με βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Αναβάθμιση που επιχειρεί επιδιώκοντας π.χ. να παίξει ρόλο «διαμεσολαβητή» μεταξύ παραγόντων του λεγόμενου «διεθνούς περιβάλλοντος», πάντα με τις ευλογίες των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αναβάθμιση, επίσης, μέσω της οικοδόμησης αξόνων με άλλες αστικές τάξεις της Ανατολικής Μεσογείου, πάντα προς προώθηση θέσεων των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ