Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Προσφυγικό και μέτρα στήριξης των μονοπωλίων στην ατζέντα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μ. Ρούτε
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μ. Ρούτε
Οι προτεραιότητες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, σε μια περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών, τόσο στο εσωτερικό του όσο και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αποτυπώνονται στις προτεραιότητες της Ολλανδικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο πρώτο εξάμηνο του 2016, όπως αυτές παρουσιάστηκαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, επιβεβαιώθηκε ότι η διαχείριση του Προσφυγικού θα αποτελέσει πρόσχημα - «πολυεργαλείο» για την προώθηση των συνολικότερων ευρωενωσιακών σχεδιασμών, αλλά και των ιδιαίτερων βλέψεων των αστικών τάξεων των διαφόρων κρατών - μελών, τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ετσι, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι μέσα στο εξάμηνο της Ολλανδικής Προεδρίας θα υλοποιηθεί το σχέδιο για τη δημιουργία της «Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», ενώ πρόσθεσε πως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων (το ανοιγοκλείσιμο της «κάνουλας», δηλαδή, ανάλογα με τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου) είναι αλληλένδετα μεταξύ τους θέματα, για τα οποία εργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, τάχθηκε ενάντια στην επαναφορά ελέγχων στα σύνορα εντός της ΕΕ, στην οποία προχωρούν μια σειρά κράτη - μέλη, λέγοντας πως πρέπει να διαφυλαχτεί ο χώρος Σένγκεν.

Ο Μ. Ρούτε, με τη σειρά του, παρουσίασε το Προσφυγικό σαν το μείζον ζήτημα που θα απασχολήσει την Ολλανδική Προεδρία, ενώ στις προτεραιότητές της ενέταξε επίσης την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, την προώθηση του επενδυτικού προγράμματος της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου κ.λπ. Καταλήγοντας, ο Μ. Ρούτε υποστήριξε την ανάγκη εμβάθυνσης της Νομισματικής Ενωσης.

Αντίστοιχα, στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρεται ότι η Ολλανδική Προεδρία θα εστιάσει στους εξής τέσσερις κύριους τομείς:«Μετανάστευση και διεθνής ασφάλεια», «υγιή δημόσια οικονομικά και εύρωστη Ευρωζώνη», «η Ευρώπη ως καινοτόμος και δημιουργός θέσεων απασχόλησης» και «μακρόπνοη κλιματική και ενεργειακή πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ