Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον Ειρηνικό

Επίσημες επαφές σε Λάος, Καμπότζη, Κίνα

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, με τον πρωθυπουργό του Λάος, Τονγκσίνγκ Ταμαβόνγκ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, με τον πρωθυπουργό του Λάος, Τονγκσίνγκ Ταμαβόνγκ
ΒΙΕΝΤΙΑΝ - ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ξεκίνησε την Κυριακή νέα περιοδεία στην Ανατολική Ασία, αρχίζοντας από το Λάος και έχοντας στην ατζέντα του θέματα όπως η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Χτες, ο Κέρι έφτασε στην Καμπότζη ενώ αύριο αναμένεται να βρεθεί στην Κίνα.

Ο νέος ερχομός του στην περιοχή «συμπίπτει» με τις σφοδρές διεργασίες που πυροδότησαν οι ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας περί δοκιμής βόμβας υδρογόνου, τις οποίες αξιοποίησαν άμεσα ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι στενοί του σύμμαχοι στην περιοχή (καταρχήν Ιαπωνία, Νότια Κορέα) δρομολογώντας νέα σχέδια σύσφιξης (και) της στρατιωτικής τους συνεργασίας και ετοιμότητας. Πολλοί αναλυτές συνδέουν το ταξίδι του Κέρι με τον «προβληματισμό» που προκαλεί η «μικρή διάθεση» της Κίνας να συνεργαστεί για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ. Βεβαίως, οι «ισορροπίες» στην Κορεατική Χερσόνησο αφορούν την ευρύτερη όξυνση των ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό, όπου η ισχυροποίηση της Κίνας (η οποία βέβαια είναι και γενικότερη στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα) προκαλεί προβληματισμούς και διεργασίες.

Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό του Λάος, Τονγκσίνγκ Ταμαβόνγκ, ο Κέρι δήλωσε πως ο Ασιάτης ηγέτης «ήταν πολύ καθαρός ότι επιθυμεί μια ενωμένη ASEAN και προστατευμένα θαλάσσια δικαιώματα αλλά και να αποφευχθούν η στρατιωτικοποίηση και η σύγκρουση».

Το Λάος έχει αναλάβει την προεδρία της ASEAN (Ενωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) για το 2016. Οι επαφές του Κέρι εντάσσονται στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη συγκεκριμένη διακρατική ένωση, ως μια βάση «εμβολισμού» της επιρροής της Κίνας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, στις 15 - 16 Φλεβάρη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα φιλοξενήσει τους ηγέτες των μελών της ASEAN στο Σάνιλαντς της Καλιφόρνια, σε μια συνάντηση που συγκαλείται για πρώτη φορά. Πρόκειται για μια συνάντηση για την οποία σημειώνεται πως «θα συμβάλει περαιτέρω στην "επανεξισορρόπηση" της (αμερικανικής) κυβέρνησης σε Ασία και Ειρηνικό, η οποία θα προσφέρει στους ηγέτες ένα φόρουμ να δυναμώσουν τη συνεργασία (τους) μέσα από τη νέα στρατηγική σχέση ΗΠΑ - ASEAN που εγκαινιάστηκε το Νοέμβρη του 2015».

Πάντως, τα σχόλια πολλών (ανάμεσά τους και Αμερικανών αξιωματούχων) περί «καθαρά περισσότερων» που θα μπορούσε η Κίνα να κάνει για να πιέσει τη ΛΔ Κορέας, προκάλεσαν την αντίδραση της εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, που δήλωσε ότι «πολλές επισημάνσεις δεν έβγαζαν νόημα και δεν ήταν εποικοδομητικές», καλώντας επιπλέον σε αποφυγή «ανεύθυνων σχολίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ