Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με εκβιασμούς και ψέματα «σερβίρει» τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση

Τη μόνιμη επωδό πριν από κάθε επίθεση στο Ασφαλιστικό, ότι αν αυτή δεν υλοποιηθεί «το σύστημα θα καταρρεύσει», επανέλαβε ο πρωθυπουργός

Να περιβάλει τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό με το μανδύα των «αναγκαίων αλλαγών» για την εξασφάλιση της «βιωσιμότητάς» του επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας. Δεν δίστασε μάλιστα να... επαινέσει τους εργοδοτικούς φορείς επειδή δέχτηκαν μια ελάχιστη αύξηση εισφορών, κρύβοντας ότι απ' τις επιχειρούμενες ανατροπές και τα υπόλοιπα «ανταλλάγματα» θα πάρουν πίσω πολλαπλάσια.

Στην προσπάθειά του να εξωραΐσει την κυβερνητική πρόταση, αποφεύγοντας όλα εκείνα τα σημεία της που συγκροτούν τη λαιμητόμο για όσα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν απομείνει, ο πρωθυπουργός αντιπαρέθεσε τις προθέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για να ισχυριστεί ότι η ΝΔ θα τα έκανε χειρότερα...

Επιπλέον, καταλόγισε ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τη στιγμή που η κυβέρνησή του εφαρμόζει όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προκατόχων της και έρχεται να προσθέσει νέες ανατροπές στην ίδια κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εμμέσως πλην σαφώς, συμφώνησε με το τζογάρισμα των αποθεματικών χρεώνοντας στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι το έκαναν... «χωρίς λογική και επιστημονικότητα»! Τις κατηγόρησε για τη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων, δεν βρήκε όμως ούτε λέξη για την επιστροφή των κλεμμένων.

Κάνοντας «γαργάρα» το γεγονός ότι αυτές οι αντιασφαλιστικές ανατροπές εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, ακριβώς γιατί αποτελούν ανάγκη του κεφαλαίου, χρέωσε στους προκατόχους του την ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση, προκειμένου να συσκοτίσει τον πραγματικό χαρακτήρα της. Οπως είπε, η πολιτική τους βύθισε το ΑΕΠ και εκτόξευσε την ανεργία, υποδεικνύοντας ως λύση την επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη, χάριν της οποίας η κυβέρνησή του κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση.

Απειλεί με «κατάρρευση του συστήματος»

Ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε τα άλλα αστικά κόμματα να συναινέσουν στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, ώστε από κοινού να αποκρούσουν και τις λαϊκές αντιδράσεις. «Ολα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση ενώπιον του λαού σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα, που αφορά στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος (...) Στο ερώτημα αν και οι επόμενες γενιές έχουν δικαίωμα στην κοινωνική προστασία δεν χωρούν υπεκφυγές», ανέφερε, και κατέφυγε στην κινδυνολογία για να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα, λέγοντας: «Δεν υπάρχει δυνατότητα εξάλλου να αμφισβητήσει κανείς την πραγματικότητα ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο (...) Αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει»...

Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πρόταση, ισχυρίστηκε ότι διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη και έχει χαρακτήρα εσωτερικής αναδιανομής από τους πλουσιότερους στους φτωχότερους, ενώ στην πραγματικότητα η κυβέρνηση χτυπά το σύνολο των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και παίρνει ακόμα και από τους φτωχούς, για να δώσει ορισμένα ψίχουλα στους ακόμα φτωχότερους, αφήνοντας τον πλούτο στο απυρόβλητο.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τις ανατροπές από εκεί που τις σταμάτησαν οι προηγούμενοι, ο Αλ. Τσίπρας ανέβασε τη ρητορική εναντίον της ΝΔ, προσάπτοντάς της νεοφιλελεύθερη αφήγηση και ανακαλύπτοντας ότι τους χωρίζει «άβυσσος». Λίγο νωρίτερα βέβαια είχε κατηγορήσει τη ΝΔ επειδή δεν προχώρησε τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ενόσω κυβερνούσε!

Ο πρωθυπουργός, τέλος, δεν παρέλειψε να υπονοήσει «εξαιρέσεις» και «διορθώσεις», σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθούν αυταπάτες διαλυτικές μπροστά στην ανάγκη ενιαίου λαϊκού αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση. «Εξετάζουμε δίκαια αιτήματα και παρατηρήσεις, είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, έχουμε ξεκινήσει διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς για μεθόδους εξομάλυνσης (...) Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεότερων και πλέον αδύναμων ελευθέρων επαγγελματιών είναι δεδομένες, βασικός στόχος να προστατεύσουμε νέους επιστήμονες», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ενώ υποκριτικά διερωτήθηκε γιατί οι αγρότες αρνούνται το διάλογο με την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ