Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Στο επίκεντρο οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Σειρά νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, πέρα από το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, περιλαμβάνει η πρώτη «αξιολόγηση» του τρίτου μνημονίου, η οποία, σύμφωνα με χτεσινές εκτιμήσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλ. Ρέγκλινγκ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 2 μηνών («ίσως πάρει δύο μήνες», δήλωσε σχετικά).

Ο ίδιος, σχετικά με τη διαχείριση του κρατικού χρέους, επανέλαβε ότι «δεν θα υπάρξουν "κουρέματα". Μπορεί κανείς να σκεφθεί το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των λήξεων και της αναβολής πληρωμής των τόκων».

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το τελικό χρονοδιάγραμμα, τους όποιους ελιγμούς, αλλά και τις αντιθέσεις εντός του κουαρτέτου, η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» περιέχει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (με κεντρικό ζήτημα τα «κόκκινα» δάνεια), στην αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στην οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μπροστά στις συντελούμενες διεργασίες, έρχονται στην Αθήνα για επαφές με κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες οι μεγαλοεπιχειρηματίες Πρεμ Γουάτσα και Τζον Πόλσον, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Να σημειωθεί πως η «Fairfax» (του Π. Γουάτσα) διαθέτει υψηλά μετοχικά ποσοστά στη Eurobank, στον όμιλο Μυτιληναίου, στην ασφαλιστική εταιρεία «Eurolife» και στην «Praktiker». Από την πλευρά της, η «Paulson» διαθέτει συμμετοχές στους τραπεζικούς ομίλους της Πειραιώς, της Αlpha, καθώς και στην ΕΥΔΑΠ.

Δεδομένη η καρατόμηση των συντάξεων

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική είναι και η χτεσινή παρέμβαση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο στην τριμηνιαία έκθεσή του επισημαίνει σχετικά με τις συντάξεις: «Η κυβέρνηση με τη σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς μεταθέτει το τίμημα στο μέλλον, με ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου ότι η οικονομική μεγέθυνση θα καλύψει τις μειώσεις που θα επέλθουν». Η περιβόητη «προσωπική διαφορά» μάλιστα (η προσπάθεια, δηλαδή, της κυβέρνησης να «κουκουλώσει» προσωρινά το νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις), χαρακτηρίζεται μία από τις ρυθμίσεις που «εκπέμπουν λάθος μηνύματα»...

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, αναφέρει πως «οι μειώσεις είναι αναπόφευκτες έως και το 2018 λόγω του ελλείμματος του ΕΤΕΑ που θα αγγίξει τα 730 εκατ. ευρώ».

Στο «διά ταύτα» επισημαίνεται πως «οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συνιστούν ένα πολιτικά επώδυνο (για την ίδια και την αντιπολίτευση) βήμα διόρθωσης του συστήματος».

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου την επίθεση διαρκείας, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμα το ερώτημα αν η μεταρρύθμιση λύνει και σε ποιο βάθος χρόνου το Ασφαλιστικό ή αν θα χρειασθεί νέα μεταρρύθμιση σε μερικά χρόνια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ