Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με αυταπάτες και εκφοβισμό απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια

Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για περικοπές και στις κύριες συντάξεις άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος

Η ανάκαμψη θα είναι η ανταμοιβή για τις θυσίες που καλείται να κάνει ο λαός για την επίτευξή της: Αυτό είναι το βασικό μοτίβο της κάλπικης κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χτες από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη. Παράλληλα, προς εκφοβισμό του λαού έγινε επίκληση του «κινδύνου» που υποτίθεται ότι συνιστούν, για τη σταθερότητα της χώρας, διάφορα «κέντρα» που την επιβουλεύονται.

Κι ενώ η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης υπηρετείται από την κυβέρνηση με κάθε δυνατό τρόπο, το μόνο εγγυημένο για το λαό είναι νέα βάρη, όπως προέκυψε και απ' τα λεγόμενα της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα την αντιλαϊκή συμφωνία και θα «τρέξει» όλες τις επώδυνες για το λαό μεταρρυθμίσεις, με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου και την έναρξη της συζήτησης για διευθέτηση του κρατικού χρέους, ζήτημα που ιεραρχεί ως πρώτο το εγχώριο κεφάλαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η μεταρρύθμιση για παραπέρα προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης στις σύγχρονες ανάγκες του και προχωρά η νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Γι' αυτήν την τελευταία, η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε μεγάλη διάρκεια, δηλαδή ανατροπές σε βάθος χρόνου, ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν τελικά περικοπές και στις κύριες συντάξεις (παρότι για ευνόητους λόγους, κατέδειξε τις «αρκετά υψηλές»), καθώς εναπόθεσε την εξέλιξη αυτή στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης που έχει αποδειχτεί σφαγείο για τα δικαιώματα του λαού. Πρόσθεσε πως στόχος είναι έως το τέλος του Φλεβάρη να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και μέσα στο Μάρτη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

«Κουνάνε το δάχτυλο» στους αγρότες

Η Ο. Γεροβασίλη αναφέρθηκε εκτενώς στις αγροτικές κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές «υποκινούνται» από την ανασφάλεια που προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο η πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, βγάζοντας απ' το κάδρο τη δική τους πολιτική που εντείνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι αγρότες έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης από δυνάμεις που επιδιώκουν να προκαλέσουν αναταραχή και να τορπιλίσουν το κλίμα σταθερότητας που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση. Επανέλαβε το κάλεσμα προς τους αγρότες για «διάλογο», δίχως ωστόσο να επιχειρήσει οποιαδήποτε απάντηση στα πολύ συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών.

«Ο αγροτικός κόσμος μόνο κερδισμένος θα βγει από τον διάλογο αυτό με την κυβέρνηση, η οποία είναι έτοιμη να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις σε ό,τι αφορά τη μεταβατικότητα των διατάξεων», ισχυρίστηκε - καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα παίρνουν από... διόρθωση! - και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι οι προσπάθειες αυτές για την εκμετάλλευση των αγροτικών κινητοποιήσεων δεν σχετίζονται με την πραγματική αγωνία όλων αυτών, για τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου (...) διαβλέπουμε κάποιους να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν, να εκμεταλλευτούν ακόμη και τις αγροτικές κινητοποιήσεις - που διαχώρισα σαφώς την αντίληψή μας γι' αυτές - προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κλίμα αποσταθεροποίησης, φόβου, τρόμου ότι μπορεί να μας συμβούν και άλλα χειρότερα.

Αυτά δεν υπήρχαν: Προπηλακισμοί υπουργών, προσπάθειες μάλλον, προπηλακισμού ανθρώπων που μπαίνουν σε αίθουσες για να συζητήσουν, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο τιμά την εικόνα ενός κινήματος», ανέφερε, συνεχίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις με μια εικόνα «ακραίων ενεργειών».

Σε αναζήτηση ισχύος για το εγχώριο κεφάλαιο

Κατά τ' άλλα, η Ο. Γεροβασίλη, απέρριψε τα σενάρια εκλογών, συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης και ανασχηματισμού. Ειδικά τις εκλογές τις χαρακτήρισε «πρόβλημα για τη χώρα», καθώς θα διατάρασσαν - όπως είπε - το κλίμα σταθερότητας. Πάντως, κάλεσε την αντιπολίτευση, τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, να συνεισφέρουν θετικά στα μείζονα ζητήματα που χειρίζεται η κυβέρνηση, ισχυροποιώντας τη διαπραγματευτική θέση της.

Αναφερόμενη στο Προσφυγικό, είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 18/2 ο πρωθυπουργός δεν θα είναι απολογούμενος - καθώς η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της - αλλά εγκαλών, απέναντι σε αυτούς που δεν είναι συνεπείς, ενώ χαρακτήρισε παρωχημένη την έκθεση της ΕΕ.

Ειδική αναφορά, εξάλλου, έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος στα ταξίδια του πρωθυπουργού αύριο Πέμπτη στο Λονδίνο και την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα στο Ιράν, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης του ρόλου της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη «Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες», στο Λονδίνο. Οπως ανακοίνωση η Ο. Γεροβασίλη, εκεί θα έχει διμερή συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και πενταμερή συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, τον Αυστριακό καγκελάριο, Β. Φάιμαν, τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μ. Ρούτε, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φ. Τίμερμανς και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου. Τον Αλ. Τσίπρα θα συνοδεύσουν ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων Ν. Ξυδάκης.

Σε ό,τι αφορά το ταξίδι στην Τεχεράνη, η Ο. Γεροβασίλη δεν έκρυψε άλλωστε ότι το «ψητό» είναι οι μπίζνες του κεφαλαίου: «Μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη, που θα αναβαθμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ προς το Ιράν. Θα υπάρχουν επαφές για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς όπως: η Ενέργεια, ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η ευρύτερη οικονομική και εμπορική συνεργασία. Η επίσκεψη αυτή έρχεται φυσικά σε συνέχεια των πολλών πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης, του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ταξίδι του, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας και ο γγ του ΥΠΕΞ, Γ. Τσίπρας.

Προκλητική αντιστροφή της βάρβαρης πραγματικότητας

Η πλήρης αντιστροφή της βάρβαρης πραγματικότητας, που επιφυλάσσουν για το λαό τα κυβερνητικά μέτρα ήταν, άλλωστε, και το περιεχόμενο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ της ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι... όλος ο λαός κερδίζει!

«Το σύνολο των σημερινών συνταξιούχων, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των μισθωτών, των ανέργων, αλλά και των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, επωφελούνται από την πρότασή μας», ανέφερε, για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι η επιβάρυνση των αγροτών θα είναι «από 15-25 ευρώ το μήνα, μετά από μια τετραετία» και πως αυτή «δεν είναι ούτε αβάσταχτη, ούτε παράλογη, ούτε αποτελεί επιβάρυνση άνευ αντικρίσματος», γιατί θα εξασφαλίζει «σύνταξη αξιοπρέπειας»...

Επιχειρώντας, εξάλλου, να «απαντήσει» στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, κατέφυγε στο γνωστό «επιχείρημα» όλων των αστικών κυβερνήσεων περί «λαϊκής εντολής»: «Η κυβέρνηση» ανέφερε, «πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό (...) Είναι ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ