Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Παύση πυρός» με φόντο τις ρωσο-τουρκικές κόντρες

Σύρος στρατιώτης δυτικά της πόλης Χάμα
Σύρος στρατιώτης δυτικά της πόλης Χάμα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Η εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία συνεχίστηκε και χτες, με μεμονωμένες παραβιάσεις, τροφοδοτώντας παράλληλα τις κόντρες ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία με αφορμή τις αδιάκοπες επιχειρήσεις σε βάρος τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα», που ούτως ή άλλως εξαιρούνται από τη συμφωνία παύσης πυρός που εφαρμόζεται από τις 27/2.

Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος διαπίστωσε έως χτες 31 παραβιάσεις της συμφωνίας παύσης πυρός, ενώ η Μαρία Ζακχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε ότι η συμφωνία δεν έχει ημερομηνία «λήξης» δύο βδομάδων, όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν ορισμένα ΜΜΕ και η «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» που εκπροσωπεί τη συριακή αντιπολίτευση στο τραπέζι των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη, που αναβλήθηκαν για τρίτη φορά, ώστε να γίνουν στις 9 αντί για τις 7 Μάρτη.

Η Ζακχάροβα κάλεσε τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της συμφωνίας και επανέλαβε ότι οι Σύροι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τη δομή της κυβέρνησής τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι, σε καμία περίπτωση, δεν θα μείνει στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» «ούτε μία σπιθαμή» του συριακού εδάφους.

Στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίς, ζήτησε «πλήρη παύση των συγκρούσεων και των επιδρομών του συριακού καθεστώτος και ιδιαίτερα των ρωσικών δυνάμεων», λέγοντας ότι εάν συνεχιστούν, «θα γίνουν φυσικά εμπόδιο πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη». Ο Μπιλγκίς κατηγόρησε έτσι εκ νέου συριακές και ρωσικές δυνάμεις ότι «επιτίθενται σε "μετριοπαθείς" αντικαθεστωτικές δυνάμεις», δίχως βεβαίως να παρουσιάσει το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο...

Στο μεταξύ, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ μετέδωσε πως ο συριακός στρατός συνέχισε μέσα στο περασμένο 24ωρο τις επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» σε διάφορες επαρχίες της χώρας, όπως το Χαλέπι, η Χομς και η Σουέιντα. Συνάμα, Κούρδοι και Αραβες μαχητές που συγκροτούν τις λεγόμενες «Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας», ανακατέλαβαν το λόφο Καστέλι από τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα».

Επιχειρήσεις ιρακινού στρατού έξω από τη Βαγδάτη

Στο Ιράκ, πάλι, Αμερικανοί στρατιωτικοί επιβεβαίωσαν τη σύλληψη ηγετικού στελέχους των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Βόρειο Ιράκ, στη διάρκεια επιχείρησης που έκαναν Αμερικανοί κομάντος πριν τρεις βδομάδες. Παράλληλα, εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης εξέφρασε «ικανοποίηση» για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε την Τρίτη ο ιρακινός στρατός στα περίχωρα της Βαγδάτης έναντι θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους». Επιχειρήσεις ξεκίνησαν και έξω από την πόλη Σαμάρα, ώστε να ανακοπούν ορισμένες από τις βασικές γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών στη βόρεια ιρακινή πόλη Μοσούλη.

Παράλληλα, εκπρόσωπος οργάνωσης του ΟΗΕ στο Ιράκ (UNAMI) έκανε απολογισμό των θυμάτων βομβιστικών εκρήξεων και άλλων επιθέσεων στο Ιράκ το Φλεβάρη, ανεβάζοντας τους νεκρούς σε 670, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι πολίτες, και τους τραυματίες σε 1.290 (εκ των οποίων οι 1.050 άμαχοι). Πιο επικίνδυνη πόλη για αμάχους, από αυτή την άποψη, θεωρείται η Βαγδάτη.

Προειδοποιήσεις για το Φράγμα της Μοσούλης

Η ιρακινή κυβέρνηση υπέγραψε χτες συμφωνία με ιταλική κατασκευαστική εταιρεία, προκειμένου να γίνουν κρίσιμες εργασίες ενίσχυσης του φράγματος της Μοσούλης, που απειλείται με κατάρρευση λόγω πολυετούς έλλειψης έργων συντήρησης. Στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», μηχανικοί που συμμετείχαν στην κατασκευή του φράγματος πριν περίπου 30 χρόνια, είπαν ότι εάν δεν αρχίσουν άμεσα και επί 24ώρου βάσεως οι εργασίες συντήρησης, τότε το φράγμα μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούσε να καταρρεύσει, απειλώντας τη ζωή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από κύμα ύψους 20 μέτρων, που θα σάρωνε, σε μία τέτοια περίπτωση, όχι μόνο την πόλη της Μοσούλης, αλλά και το Τικρίτ, τη Σαμάρα και τη Βαγδάτη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βόμβες στη Βαγδάτη, μάχες στη Μοσούλη (2017-05-31 00:00:00.0)
Μάχες και παζάρια σε όλα τα μέτωπα... (2016-10-19 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες (2016-04-05 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η προέλαση των τζιχαντιστών (2015-05-23 00:00:00.0)
Προκλητική είσοδος Νταβούτογλου στο συριακό έδαφος (2015-05-12 00:00:00.0)
Επιθέσεις τζιχαντιστών σε Δαμασκό και Βαγδάτη (2015-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ